Terroristenleider opgepakt in Beiroet

Geen categorieaug 16 2015, 19:00
De man stond bekend als de leider van ISIS in Libanon.
De Libanese autoriteiten hebben na een zoektocht van twee jaar een belangrijkste radicaal-islamitische leider gearresteerd. Sheikh Ahmad al-Assir leidt een groep radicale soennieten die ook wel "de Libanese tak van ISIS" wordt genoemd. Zo zou hij onder meer de eindverantwoordelijkheid dragen voor een aanval op het Libanese leger in Sidon. Daarbij kwamen 18 militairen om het leven.
Een aanklager had de doodstraf al geëist tegen Al-Assir. Het leek er lange tijd op dat de terrorist echter nooit terecht zou staan - hij wist zich erg goed te verstoppen. Gelukkig kon hij nu opgepakt worden op het vliegveld in Beiroet. Volgens Libanon probeerde hij naar het buitenland te vluchten. Hij zou plastische chirurgie hebben ondergaan om ervoor te zorgen dat hij niet herkend zou worden. Gelukkig herkenden de autoriteiten hem toch en konden ze hem inrekenen.
Al-Assir was in het verleden de imam van een moskee in Sidon. Hij kwam steeds vaker in het nieuws omdat hij er radicale denkbeelden op nahield en zowel sjiieten als Iran (een sjiitisch land) regelmatig bekritiseerde. Hoewel zijn critici hem een salafist noemden ontkende hij dat zelf: hij zei dat hij een 'algemene soennitische moslim' was. Opmerkelijk genoeg - vanwege zijn haat voor sjiieten - was zijn moeder niet een soenniet, maar een sjiiet.
Eerder dit jaar werd bekend dat Abu Bakr al-Baghdadi Al-Assir benoemd had tot ISIS-emir in Libanon. Dit betekent feitelijk dat hij een soort van gouverneur was over dat land voor ISIS.
Volgens een Libanese overheidsbron wilde de terroristenleider via Cairo naar Nigeria reizen. De kans is dus groot dat hij zich wilde aansluiten bij Boko Haram; de aan ISIS gelieerde Afrikaanse radicaal-islamitische terroristische organisatie.
Het is te hopen dat Al-Assir nu belangrijke informatie deelt over andere extremisten in Libanon én in Syrië en Irak. Hij had zonder meer contact met andere ISIS-kopstukken. Wellicht dat hij de Libanese inlichtingendienst informatie over hen kan verschaffen.
En als dat niet gebeurt, tsja, dan kunnen we er in ieder geval van uitgaan dat de wereld één terrorist die de hatelijke en gewelddadige ideologie van de Radicale Islam probeert te verspreiden kwijt is. Ook dat zou een prima uitkomst zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten