Thalys helden krijgen hoogste Franse onderscheiding

Geen categorieaug 24 2015, 12:00
Meer dan verdiend.
De vier mannen die afgelopen vrijdag ingrepen zodat er geen bloedbad aangericht kon worden in de Thalys van Amsterdam naar Parijs hebben de hoogst mogelijke Franse onderscheiding gekregen voor hun heldendaad.
Ze kregen de Légion d'Honneur (Legioen van Eer) uit handen van de Franse president, Francois Hollande.
De vier mannen, drie Amerikanen en een Brit, schakelden de Marokkaanse Ayoub El Kahzzani uit toen hij van plan was om zijn medepassagiers met een kalasjnikov overhoop te schieten. Hollande maakte duidelijk dat ze hun onderscheiding meer dan verdienden:
"Ze zijn een voorbeeld van wat er gedaan moet worden onder bijzondere omstandigheden."
Opmerkelijk genoeg grepen de vier mannen in terwijl het personeel van de Thalys voor het hazenpad koos. Die werknemers sloten zichzelf namelijk op in een speciaal beveiligd hok waar de schutter ze niet kon raken. Helaas betekende dit wel dat de passagiers aan hun lot werden overgelaten. Hadden de Brit en Amerikanen niet ingegrepen dan was er vrijwel zeker een ongekend bloedbad geweest.
De heren hadden dan ook een belangrijke boodschap voor anderen: als iemand ziet dat er een aanval wordt gepleegd, grijp dan in. Niets doen resulteert in een massamoord; door in te grijpen kun je niet alleen je eigen leven redden, maar ook dat van talloze anderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten