Wie heeft er een Playstation nodig? Foto's laten zien hoe kinderen vijftig jaar geleden speelden

Geen categorieaug 19 2015, 13:00
Toen kinderen zich nog zonder computers konden vermaken.
Shirley Baker is een Britse fotografe. In de jaren zestig fotografeerde ze het 'gewone leven' van 'gewone mensen' in Manchester, de stad van Manchester United en Manchester City, nu twee van de grootste en belangrijkste voetbalclubs ter wereld.
Manchester is een echte arbeidersstad, en dat was nog veel sterker het geval in de jaren zestig van de vorige eeuw. Shirley's foto's laten dat bijzonder duidelijk zien. Op de foto boven dit artikel zie je bijvoorbeeld twee kleine meisjes schommelen; ze hebben de schommel zelf gemaakt en vastgemaakt aan een lantaarnpaal. De kans is klein dat moderne ouders dat zouden toestaan, maar toen was het heel normaal (en creatief!).
Op de foto hieronder zie je een klein meisje staan; ze houdt een speelgoedpistool vast waarmee ze blijkbaar graag speelde.
Screen Shot 2015-08-19 at 13.13.30
Dit jongetje hield ook van oorlogje spelen. Hij had weliswaar geen wapens, maar wel een gasmasker uit de Tweede Wereldoorlog:
Screen Shot 2015-08-19 at 13.14.41
Zijn vriendje vond het ook geweldig om oorlogje te spelen:
Screen Shot 2015-08-19 at 13.15.37
Ondertussen waren de jongetjes op de foto hieronder eerst en vooral bezig met het verkennen van hun buurt. Ik vraag me af of ouders anno 2015 zoiets zouden toestaan:
jongens met hond
Bij nader inzien: laat het antwoord maar zitten. Ik denk dat het ons allemaal wel duidelijk is dat dit tegenwoordig ten strengste verboden zou zijn. Dan maar de hele dag achter de Playstation.
De Britse krant de Daily Mail heeft meer foto's online gezet van Shirley. Wat mij betreft zijn ze je tijd echt meer dan waard: ze zijn gemaakt in een tijd die veel minder gecompliceerd was... en waarin kinderen de kunst van het buiten spelen nog verstonden. Hoewel ze gemaakt zijn in Manchester zouden ze ook zomaar gemaakt kunnen zijn in de oude arbeiderswijken in Nederlandse steden; het leven was eigenlijk gewoon hetzelfde.
Schitterend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten