Zimbabwe haalt bakzeil, trekt jachtverbod op groot wild deels in

Geen categorieaug 11 2015, 14:00
Het verbod op het jagen op groot wild buiten het nationale park Hwange is na tien dagen alweer opgeheven.
Het verbod om daar op groot wild te jagen was uitgevaardigd, nadat leeuw Cecil net buiten het park bij een jachtpartij was gedood. Dat leidde tot internationale verontwaardiging.
Het verbod geldt nog wel voor het grondgebied waar Cecil werd gedood en andere gebieden waar illegaal werd gejaagd.
Interessant genoeg houdt de autoritaire leider van Zimbabwe, Robert Mugabe, zijn eigen volk verantwoordelijk voor de dood van leeuw Cecil. Volgens hem hadden Zimbabwanen zelf initiatief moeten nemen om de leeuw, die één van de "natuurlijke rijkdommen van het land" zou zijn geweest, te beschermen.
''We hebben levende wezens gekregen. Ook Cecil de leeuw is van jullie. Deze dieren moeten niet worden doodgeschoten met een geweer of een pijl."
Cecil werd doodgeschoten door de Amerikaanse hobbyjager en tandarts Walter Palmer. Hij zou de leeuw eerst verwond hebben met pijl en boog, waarna het dier op 'gewone wijze' werd doodgeschoten.
Volgens Zimbabwe werd de jacht op Cecil - die illegaal zou zijn geweest omdat Cecil bewust buiten het natuurpark zou zijn gelokt waar hij beschermd werd - georganiseerd door de Zimbabwaan Theo Bronkhorst. Wel wil Zimbabwe dat Palmer wordt uitgeleverd aan het land zodat hij daar terecht kan staan voor wat in hun ogen een illegale jacht was.
Ondertussen werd er afgelopen zondag aandacht besteed aan de staat van de leeuwenpopulatie in Afrika. Experts vrezen dat deze diersoort uiteindelijk zal uitsterven als er niet snel iets wordt gedaan om leeuwen te beschermen. Zo zouden er honderd jaar geleden maar liefst 200.000 leeuwen zijn geweest in Afrika. Daar zijn er nu nog maar zo'n 30.000 van over.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten