Afghaans leger zet tegenaanval in op Taliban

Geen categoriesep 29 2015, 11:00
Nadat de Taliban de stad Kunduz veroverden is het woord nu aan het Afghaanse leger.
Het leger van Afghanistan heeft het offensief geopend tegen de Taliban. Dat werd ook wel tijd: gisteren veroverden de moslimextremisten namelijk de stad Kunduz, die tot dan in handen was van de centrale overheid. De verovering van Kunduz duurde maar liefst... één hele dag, waarmee maar weer eens wordt aangetoond dat het Afghaanse leger niet zo indrukwekkend is als je zou hopen.
Het doel van het offensief is om Kunduz te heroveren. Daarbij krijgen de Afghanen steun van de Amerikaanse luchtmacht. Dat laatste mag ook wel; zonder Amerikaanse hulp is het Afghaanse leger namelijk gewoon te zwak.
Volgens de Afghaanse autoriteiten verloopt het tegenoffensief volgens plan:
Volgens een woordvoerder van de overheid zijn dinsdag al snel het hoofdkwartier van de politie en de provinciale gevangenis heroverd. Meldingen over slachtoffers waren er nog niet.
De opkomst van de Taliban is een bijzonder grote vernedering voor de Afghaanse regering. Die zegt namelijk prima in staat te zijn om voor zichzelf te zorgen; de Amerikanen konden zich prima terugtrekken en werden zelfs aangemoedigd om terug te keren naar de V.S.
De gevolgen daarvan zien we nu: Afghanistan is nog lang geen volwassen democratie die radicale groepen in korte tijd kan uitschakelen - of in ieder geval in bedwang kan houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten