Bijna 500.000 bootvluchtelingen hebben Europa dit jaar bereikt

Geen categoriesep 15 2015, 12:52
Sinds afgelopen vrijdag gaat het alleen al om 32.000 individuen. Dat is dus in een halve week tijd.
Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) hebben maar liefst 465.000 bootvluchtelingen dit jaar via de Middellandse Zee de oversteek gemaakt naar Europa. Ter vergelijking: in heel 2014 ging het om 'maar' 197.000 personen.
Hoewel we de afgelopen maanden vaak hebben gehoord dat vluchtelingen massaal naar Italië komen is Griekenland toch echt eindbestemming nummer één. Maar liefst 70% van de reizigers komt via dat land Europa binnen. Wat Italië betreft gaat het 'slechts' om 28%. Dat is natuurlijk nog altijd significant - het gaat om 121.000 mensen - maar toch behoorlijk minder dan waar de Grieken mee te kampen hebben.
Een zegsman van de IOM roept de Europese Unie en individuele lidstaten maar weer eens op om in actie te komen. Hij zegt:
"Hoe langer politieke besluiten uitblijven, hoe groter de chaos."
Het opmerkelijke van die uitspraak is natuurlijk dat er wel degelijk politieke besluiten genomen worden. Zo hebben Nederland, Duitsland én verscheidene oost-Europese staten al besloten om grenscontroles opnieuw in te voeren (of in ieder geval om alles beter in de gaten te houden).
Tegelijkertijd hebben de Europese lidstaten laten weten dat ze een bepaald aantal vluchtelingen wél willen opvangen.
Dat zijn dus al twee besluiten die onlangs genomen zijn.
De belangrijkste vraag is nu: wat wil Europa doen met de overige vluchtelingen die naar het continent willen komen? Worden ze allemaal opgevangen of wordt de boel beter georganiseerd zodat de Arabische avonturiers teruggestuurd kunnen worden naar hun eigen regio?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten