CDA-leider Buma: Nederland moet meer doen tegen ISIS

Geen categoriesep 01 2015, 9:05
De CDA-politicus uit in een interview scherpe kritiek op de Nederlandse aanpak van ISIS.
Nederland moet meer doen om ISIS te bestrijden, ook in Irak. Dat zegt CDA-leider Sybrand Buma in een interview dat vandaag werd gepubliceerd. De politicus vindt dat een groter aandeel van de Nederlandse krijgsmacht in de strijd tegen ISIS niet op voorhand moet worden uitgesloten. Ook over de inzet van grondtroepen moet worden gesproken, meent hij.
"Wat ik nog steeds moeilijk te verkroppen vind, is dat Nederland bombarderen uit de lucht op Syrië aan anderen overlaat. Inmiddels zeggen ook internationaal rechtsdeskundigen dat ingrijpen in Syrië juridisch mag, maar vervolgens doen we het niet.
Beelden van verwoestingen in Palmyra vinden we vreselijk, afgehakte hoofden vinden we vreselijk, Nederlanders die in Syrië oproepen tot geweld hier vinden we vreselijk. Maar we laten andere landen er wat aan doen. Dat kan niet."
Ook pleit de oppositiepoliticus voor het instellen van veilige zones in Syrië waar mensen naartoe kunnen vluchten en worden opgevangen, zodat ze uit handen van mensensmokkelaars blijven en niet vluchten naar Europa. Nederlandse militairen zouden een bijdrage kunnen leveren aan het creëren van zulke veilige zones, en Buma vindt dat dat niet op voorhand moet worden uitgesloten. Ook in Irak en Libië sluit hij inzet van Nederlandse troepen niet uit.
"Als dat betekent dat we militairen op de grond moeten uitzenden, moet je daartoe bereid zijn. Of we daar de capaciteit voor hebben is echt een tweede vraag. Principieel uitsluiten of er maar niet over praten zoals nu gebeurt, kan niet."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten