Centraal-Europese landen zetten hakken in het zand tegen EU: Geen migrantenquota

Geen categoriesep 22 2015, 9:21
EU-ministers praten vandaag in Brussel over de migrantencrisis.
Een groep Centraal-Europese landen verzet zich tegen het EU-plan van migrantenquota. Die migrantenquota houden in dat elk land een aantal migranten krijgt toegewezen om zo het aantal asielzoekers "eerlijk te verdelen" over de verschillende EU-landen.
De aanhoudende migrantenstroom van honderdduizenden asielzoekers zaait diepe verdeeldheid in de EU. Hongarije, Tsjechië, Polen en Slowakije zijn niet van plan om in te stemmen met zo'n migrantenquotum voor hun land. Vandaag zijn daarom de EU-ministers van Binnenlandse Zaken bijeen in Brussel om te praten over een oplossing.
Als de EU-landen niet tot een compromis kunnen komen, is het mogelijk om een besluit te nemen bij meerderheid van stemmen in plaats van een unaniem akkoord. Een meerderheid van de EU-landen, waaronder Nederland, steunt het idee van vluchtelingenquota, waarmee het plan in principe kan worden opgelegd aan tegenstribbelende landen. Toch komen de ministers liever tot een akkoord waar iedereen unaniem mee instemt.
Morgen komen ook nog alle regeringsleiders van de EU bijeen om over de kwestie te praten. Intussen blijft premier Orbán van Hongarije één van de felste critici van de Europese aanpak van de migrantencrisis. Volgens hem wordt Hongarije overlopen door migranten:
"Ze kloppen niet alleen op de deur, ze trappen de deur in. Onze grenzen worden bedreigd. Hongarije wordt bedreigd, net als de rest van Europa."
Als het EU-plan van migrantenquota doorgaat, kunnen weigerende landen zoals Hongarije worden gestraft met geldboetes.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten