Centrale ondernemingsraad politie kraakt bezuinigingsplannen minister Van der Steur

Geen categoriesep 14 2015, 10:00
De kritiek op de plannen van de minister van Veiligheid en Justitie neemt toe.
De voorzitter van de centrale ondernemingsraad Frank Giltay laat vandaag weten aan het Financieele Dagblad dat hij de bezuinigingsplannen van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) niet kan steunen.
Giltay legt uit dat hij twee grote problemen heeft met de plannen. Het eerste probleem is dat Van der Steur het aantal overuren significant wil terugdringen. Hij wil dat de politie maar liefst 6 miljoen minder overuren draait.
Hoewel dat flink op de kosten bespaard vindt Giltay dat een onverantwoorde keuze. Hij is er namelijk van overtuigd dat dit grote, negatieve gevolgen zal hebben voor de veiligheid op straat. Immers, hoe minder blauw er op straat is, hoe groter de kans dat criminelen wegkomen met criminele activiteiten.
En dat is niet alles. Dit soort maatregelen zullen ook - en misschien zelfs vooral - grote impact hebben op de mogelijkheid van de politie om de georganiseerde misdaad aan te pakken. Giltay legt uit:
"Grote onderzoeken naar criminele bendes kosten nu eenmaal veel tijd. Bij zo'n grote reductie van het aantal uren, zal veel van dit soort onderzoeken moeten worden stilgelegd."
Een ander groot probleem is dat de minister het opleidingsbudget van de politie wil halveren. De centrale ondernemingsraad is bang dat dit een negatief effect heeft op de kunde van (nieuwe) agenten. Zoals de voorzitter uitlegt:
"Minder opleiding gaat ten koste van de kennis en kunde van de collega’s op straat. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden."
Het kabinet wil €500 bezuinigen op de politie. De idee hierachter was dat de politie effectiever en efficiënter zou werken. Volgens Giltay komt daar echter niets van terecht. Zoals het FD terecht zegt, verloopt 'een grote reorganisatie bij de politie en de vorming van de Nationale Politie... uiterst moeizaam.' Giltay:
"Ik merk dat politiemensen volstrekt ontevreden zijn. De reorganisatie duurt te lang. Ze krijgen veel kritiek. En ze hebben het gevoel dat de politiek hen alleen maar tegenwerkt."
Aangezien de VVD veiligheid altijd tot kernwaarde van de partij heeft gemaakt is de kans groot dat andere rechtse partijen de liberalen op dit punt zullen aanvallen. Als je de kritiek van Giltay leest is dat niet meer dan terecht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten