GeenPeil zit op 299.000 van de 300.000 handtekeningen. Nog 1000 te gaan voor een referendum

Op deze vroege zaterdagochtend kan GeenStijl de vlag nog nét niet uithangen. Genoeg handtekeningen voor een referendum zijn bijna, maar nog niet helemaal gehaald.

Het is de heren van GeenPeil bijna gelukt om een referendum te organiseren over het associatieverdrag dat de EU sluit met Oekraïne. Het initiatief van onder andere Jan Roos en Thierry Baudet heeft 299.000 van de 300.000 handtekeningen binnen die nodig zijn om de overheid te dwingen de vraag voor te moeten leggen aan de bevolking. Dat maakte GeenStijl-medewerker Pritt eerder vanochtend bekend:

Nadat de aanvraag eerder grotendeels genegeerd is door de traditionele media, is het deze week toch breed in het nieuws geweest. Radio 2, RTL Z, BNR, RTL 4, de NOS en vanavond ook Nieuwsuur hebben allemaal aandacht besteed aan het unieke initiatief, dat nog net niet over de finish is. Sindsdien loopt het storm met de handtekeningen, die qua aantal bijna de benodigde 300.000 aantikken.

Weblog Retecool.com zei gisteravond echter al zeker te weten dat de referendumaanvraag het gered heeft:

Die laatste 11.000 [handtekeningen] zijn inmiddels binnen en gecombineerd met de naar schatting 30.000 “natte” handtekeningen die veelal door vrijwilligers opgehaald zijn is de in de wet gestelde eis van 300.000 handtekeningen dus dik gehaald. Bij deze dus, namens de voltallige Retecool redactie van harte gefeliciflapstaart Geenstijl met deze eclatante overwinning!

Medewerkers van GeenStijl lijken dat echter nog wat voorbarig te vinden…

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. halo1

  Met 300000 zijn we er nog niet.. er is een foutmarge van minstens 10 %!!!

 2. Simon Brouwenstein

  Nu dit Referendum er mogelijk komt wordt het tijd eens naar de belachelijke vraagstelling te kijken.
  Het referendum gaat over de goedkeuring van een associatieverdrag met Oekraïne dat abusievelijk wordt gezien als een opstap naar een EU-lidmaatschap van dat land. Oekraïne is echter geen aspirant lidstaat dus dat referendum slaat nergens op.

  Het wordt de komende maanden wel leuk om te zien hoe men deze kronkel aan het volk zal proberen uit te leggen.

  1. Stanly2000

   Waarom leg je het niet eens uit aan mij en de heer Pechtold of weet je het ook niet? Pechtold heeft voor gestemd, zonder het gelezen te hebben. Ziedaar onze politici. Alles wat uit Brussel komt wordt blindelings getekend.

  2. mijn-idee

   Het volk weet inmiddels dondersgoed dat er van alles al geregeld en getekend is voordat ze het weten…
   Niet het hele volk is dom….( behalve een paar waarvan de naam begint met een B en eindigt op rouwenstein)

   Het is dus heel goed om de regering en kamer alvast te laten weten wat Nederland vind voor : ‘áls, tóch, óóit, éventueel, in het geval dát, ook al is het over 25 jaar

  3. toetssteen

   @B.
   Ik denk dat u niet geheel op de hoogte bent, dat associatie verdrag is veel meer dan een handelsverdrag. Nou vermoed ik dat u iets heeft gestudeerd als sociologie, want anders zou u hebben geweten dat bij een ja (en Rutte zal heus wel tekenen), de rest van de EU landen er financieel aan vast zitten. Griekenland, maar dan nog groter. Het IMF lacht zich krom!
   Maar och, het past perfect in het straatje van the Fabian Society:

   http://www.freebritainnow.org/0/fabiansociety.htm

   Lekker nog wat ongecontroleerde import erbij van IS ‘strijders’ die aan de loop zijn voor de Russische mariniers die inmiddels bij Palmyra zijn en dan gaat het verkrachten van ‘Europa’ beginnen. Krijgen hetzelfde spel nogmaals en alles omwille van de Yankee dollar.

   Ach, ene troost B. na de hernieuwde bevrijding stort ook het volgende economische systeem wetmatig na 50 jaar in elkaar. Verzinnen ze dan ook wel weer wat op. Ehhhh….. iets van een lente oid.

 3. Wachteres

  En ondertussen in de EU, de asielindustrie, booming business: :

  Rijk worden aan armoede. Dat is het motto van een branche, die zich naar buiten toe sociaal voordoet en op de achtergrond vaak meedogenloos geld incasseert. De Duitse vluchtelingenindustrie doet nu handel, waarvan veel grote concerns slechts kunnen dromen.

  Per maand kost een asielzoeker de belastingbetalers in het Duitstalige gebied op dit moment ongeveer € 3.500,- Bij een miljoen nieuwe asielzoekers alleen al in 2015 zijn dat maandelijks 3,5 miljard euro – dus per jaar 42 miljard euro. En weliswaar ALLEEN MAAR in Duitsland.

  De nieuwe bestseller “De asielindustrie”, die alle data, feiten en details hierover onthult, wordt door de Duitstalige media om goede redenen doodgezwegen.

  Heel anders is dat in het buitenland. Alleen al op het Engelstalige Russische nieuws hebben vorige week woensdag wereldwijd meer dan 250 miljoen mensen live een reportage over “De asielindustrie” in Duitsland bekeken. Deze is nu ook beschikbaar op YouTube:

  https://www.youtube.com/watch?t=2&v=o-Sk9U-viOE

 4. Simon Brouwenstein

  Ik denk dat veel mensen denken dat dit referendum iets te maken heeft met pro- of contra EU. Dat is niet het geval, het heeft er niets mee te maken en zowel verwerping als aanvaarding van het verdrag heeft voor Nederland weinig betekenis, behalve dan het risico binnen de EU voor aap te staan.

  Er is over het associatieverdrag met Oekraïne overigens best inhoudelijk het een en ander op te merken. Hier een opsomming van argumenten voor en tegen:

  http://www.europa-nu.nl/id/vjx8h2elrmhk/discussie_rond_het_associatieverdrag_met

  1. mijn-idee

   Mijn man heeft daar een mooie uitspraak over:
   ” Denken moet je aan paarden overlaten, die hebben een veel groter hoofd “.

  2. halo1

   De tegen-argumenten spreken mij toch echt veel meer aan.. maar het is inderdaad redelijk objectieve info..

  3. CJD

   “Oekraïne moet volgens het verdrag haar economie moderniseren en overheidssteun aan bedrijven afbouwen. Het wordt daardoor interessanter voor bedrijven om te investeren in Oekraïne. Op dit moment is Nederland de een-na-grootste Europese investeerder in het land.”

   Dit moet natuurlijk als muziek in de oren klinken volgens Simon met zijn fetishisme voor het neoliberalisme

 5. emptyk

  Ik ben voor een referendum ook al heeft het (technisch) niet direkt betrekking op een ja of nee tegen toetreding van Oekraïne of ja/nee EU.
  Het zal politici dwingen om hun standpunt(en) helder te maken, dat op zich is denk ik al winst.

  1. Simon Brouwenstein

   Wat is uw inhoudelijke standpunt ten aanzien van het associatieverdrag, beste emtyk? Op welke punten meent u dat aanvaarding ervan schadelijk is voor Nederland of de EU?

   1. emptyk

    @ SB
    U hoort mij niet zeggen dat ik het associatieverdrag slecht vind. Ik denk wel dat dit het voorportaal is voor een eventueel lidmaatschap van de EU. Dat hoeft op zich ook niet slecht te zijn, misschien juist wel goed. Ik vind wel dat politici dit duidelijker moeten uitleggen en hun standpunt (voor/tegen) moeten uitspreken. Het aanvragen van een referendum hoeft niet persé te betekenen dat je het ergens niet mee eens bent, je kan ook voor stemmen. Dus inhoudelijk geen standpunt maar volgens mij ging mijn commentaar en het artikel ook over het referendum…..toch

   2. toetssteen

    @B
    Oekraïne heeft een economie die er nog beroerder aan toe is dan die van Griekenland en dan is het ook nog vijf maal zo groot!

    Nou trek de beurs maar en vergeet niet de militaire inzet waartoe dit gedrocht ons zou veroordelen.
    Pangpang roepen tegen de Russen die met 1 FOAB half Oekraïne in een parkeerplaats kunnen veranderen.

   3. toetssteen

    @B
    Hou toch op met uw retorisch gezanik! Dat associatieverdrag is zoveel als een handtekening voor duizenden miljarden overdracht van EU belastinggeld naar het IMF.

    Zo en nu duimpje in de mond en zoet gaan slapen.

 6. Impon de Rabilia

  “Ik denk dat veel mensen denken…” Maar goede heer Brouwenstein, toch! Dat is niet de kwaliteit die wij als zodanig willen ervaren! Niet verslappen, hoor, ook al is het weekend!

 7. Simon Brouwenstein

  Deze draad bevestigt mijn vermoeden: geen hond snapt waar dit referendum over gaat. Dat gaat weer net zo’n referendum worden als over de Europese Grondwet waarin de meerderheid van de stemmers een antwoord gaf op de vraag die niet was gesteld.

  Referenda is democratie op krukken.

  1. CJD

   Referenda zijn een test hoe werkelijk democratisch landen eigenlijk zijn. Als er naar de uitslag van dit referendum geluisterd wordt dan is dit sws voor het eerst. Tegenstanders van referenda zijn om de reden dat ze niet aan de ongemakkelijke waarheid herinnerd willen worden dat de landen waarin ze leven niks met democratie te maken hebben

   1. Simon Brouwenstein

    Als het bij referenda zou lukken dat mensen werkelijk antwoord geven op de gestelde vraag (als het al mogelijk het meestal complexe vraagstuk te versimpelen tot een digitale vraagstelling) dan zou een referendum democratische besluitvorming kunnen ondersteunen. Dat kan in de praktijk niet en dat leidt tot verwarring en misverstand. Denkt u werkelijk dat meer dan een kleine minderheid in staat is zich een gedegen oordeel te vormen over dit associatieverdrag? Nee dus, en dat betekent dat we als Nederland, de op een na grootste investeerder in Oekraïne, door een referendum door mensen die er niets van begrijpen een groot handelsnadeel oplopen zonder dat er verder iets verandert.

    1. toetssteen

     @Handeelsnadeel
     Oh my God! U bent werkelijk raar! U weet niet wat China inmiddels heeft opgekocht, dat de zoon van Biden de licenties in de zak heeft om te fracken en dat de opbrengst nou niet bepaald in de staatskas van Oekraïne zal komen. Ach u weet niet eens dat de regering in Kiev is vervangen door US mensen dan wel puppets ervan.
     Handel? In lijken oid?

     1. Simon Brouwenstein

      Beste Toetsteen, uw vermogen op parmantige toon waarheden te verkopen die niet kloppen is onnavolgbaar.

      Ik verkies zorgvuldiger te werk te gaan. De bewering dat Nederland de een na grootste investeerder in Oekraïne is vond ik op:

      http://politiek.tpo.nl/2015/09/14/is-thierry-baudet-eerlijk-over-het-associatieverdrag-met-oekraine/

     2. toetssteen

      @B.
      Baudet is geen econoom en u kunt zeer slecht lezen. Maar dat was al bekend. Dat door u aangehaalde artikel bevestigt mijn woorden, maar och, in de haast had u dat niet gezien.
      Wij gaan opdraaien voor het financieel decifit dat willens en wetens is veroorzaakt!

      U schijnt het niet te kunnen bevatten, maar sinds excutive order 11110 is alles volkomen in de handen van de banksters. Sinds Wilson zo met the gun on his head zo stom was om te tekenen inzake het loslaten van de goudstandaard (papiergoud is geen goud en Bretton Woods was de volmaking. Loze dollars voor goud.)

     3. toetssteen

      @B.
      U geeft geen mening, u verbergt zich achter een link die hilarisch genoeg uw nonsens tegenspreekt.
      Ach blijf vooral ‘zorgvuldig’ te werk gaan Keynes! Vandaar dat al die hallelujah economen nu denken dat het dak kan worden gerepareerd terwijl ze vergeten dat de fundamenten door zijn gerot.

 8. CJD

  Ik denk dat het aan de burgers is om te bepalen of ze de EU nog groter en instabieler willen zien worden dan het nu al is. In die zin vind ik dit een geweldige initiatief. Het associatieverdrag met de Oekraine heeft als uiteindelijke doel om dit instabiel en corrupt land uiteindelijk in de zinkende EU schip te krijgen. Daar sta ik zeker niet op te wachten

 9. Beukman

  De schrijver van dit stuk beweert dat volksverlakker en vrouwenhater Baudet de boel loopt te flessen. Er is niemand die deze bewering onderuit weet te halen. Ook schrijft hij dit:

  “In Nederland gaan wij vooralsnog niet inhoudelijk debatteren over het associatieverdrag met Oekraïne. De initiatiefnemers van het verzoek voor een raadgevend referendum hebben al laten blijken dat zij eerder ‘de Nederlandse democratie’ ter discussie willen stellen. Parlementariërs doen namelijk niet altijd wat GeenStijl zegt.”

  http://politiek.tpo.nl/2015/09/14/is-thierry-baudet-eerlijk-over-het-associatieverdrag-met-oekraine/

  Het is dus één grote poppenkast, en dus zonde van het belastinggeld. Mocht er toch een referendum van komen, dan waag ik te betwijfelen of er genoeg mensen zullen stemmen om de uitslag enige rechtsgeldigheid te geven. Daar die uitslag sowieso slechts een advies betreft, is het om allerlei redenen een totaal zinloze exercitie. Verspilde moeite dus.

  1. toetssteen

   @Beukman
   Maar stel nu eens dat er een opkomst is van 65% en 65% van hen is tegen dat associatieverdrag. Moet het dan geaccepteerd worden of vind je dat het lachen opzij geschoven kan worden onder het mom: men weet niet waar het over gaat, de burger is dom.
   De boer weet niets van landbouw, dat weet de minister beter, zoiets. De overheid heeft meer verstand van ICT dan een ICT’er die de moedeloosheid al uit de broekspijpen slaat als hij ziet welk project nu weer op de nominatie staat om een big fail te worden. Maar ja het moet uit besteed worden aan de grootste (vriendjes) portefeuille. Tja en dat het resultaat zo voorspelbaar is als dat je in een lekke emmer geen water kunt halen, maakt niet uit. De burger is dom, heeft geen verstand en moet vooral zijn mond houden.
   Stalin weet het beter…… Op naar de vooruitgang Beukmans en weg met het volk. Werken slaven en bek houden.

   1. Wachteres

    “Werken slaven en bek houden”. @Toetssteen

    Maar dat is toch precies waar de EU naar streeft?

    Wat denk je waarom al die ‘zieluge vluchtelingen’ hier MOETEN komen?

    Stemvee voor links en het paradijs voor de werkgevers.

    Wil jij niet voor een schijntje werken? Jammer dan, voor jou tien anderen. En een uitkering kun je wel vergeten, want we moeten al die binnenkomers ook nog verzorgen

    We krijgen een kleine stinkend rijke bovenlaag. De EU elite is zich al aan het verrijken en een heel grote straatarme onderlaag, die blij mag zijn met een armzalig baantje.

    Stalin is weer opgestaan en met hem zijn aanhangers.

    En wij maar denken dat het communisme verdwenen was.

    1. Wachteres

     Het komt erger dan ooit weer tevoorschijn.

     Onze enige redding: UIT DE EU

     A.S.A.P.

    2. toetssteen

     @Wachteres

     http://www.freebritainnow.org/0/fabiansociety.htm

     Ik vraag me persoonlijk af wat deze lui straks nog voor plezier hebben als dit echt zou lukken. Ik zie het nu in diverse wereldsteden, de malls raken leger en leger. Foodcorners en de supermarkets en dat is het eigenlijk wel. Wetmarkets vergeet ik.
     Winkelen for fun, een enkele verdwaasde toerist.

   2. Beukman

    @steen

    Je raakt daar aan een inherente zwakte van de democratie, toets. Men laat straks de burger stemmen over een verdrag waarvan men de ballen verstand heeft. Is dat slim? Laat je een groenteboer meedenken over de wijze waarop een brugdeel op zijn plaats moet worden gezet, of laat je dat liever over aan mensen die hiervoor hebben doorgestudeerd??
    Daar komt nog bij dat dit referendum wordt gehouden onder valse voorwendselen. Het gaat helemaal niet om dat verdrag, zo lees ik, maar om het ter discussie stellen van de Nederlandse democratie.
    Voor mij als politieke nihilist is het beeld glashelder. Geenpeil steekt de EU naar de kroon in volksverlakkerij.

    1. toetssteen

     @Beukman
     Je hebt het niet over een koppel kleuters is het wel?
     Nou vooruit, het census kiesrecht dan, Ik weet dan sta ik op de nodige eksterogen, maar het is redelijk om te stellen dat degenen die bijdragen mogen/ kunnen betalen.

     Inzake economie kan elke ouderwetse huisvrouw je duidelijk maken dat het tijd wordt om de weckpotten maar weer eens te vullen, en ze veilig te stellen.
     Wat denk je nou Beukman, dat je een economie groter krijgt door de grenzen van de de economische wetten op te rekken? Zelfs Keynes zou er een rolling van krijgen.

     Maar ga door, je amuseert me, want je gaat me straks heel voorspelbaar vertellen dat de staan geen huishouden is, maar een bedrijf, auw, nee, het is een fictie. Ik zou er maar eens aan wennen dat het hele financiële systeem een kaartenhuis is.
     Nou kun je ervoor zorgen dat de boel in elkaar dondert, en oorlog een zekerheid is (en door sommige partijen heel gewenst omdat het financiële systeem keihard tegen de grenzen aan is gelopen) of je zegt: mmhhh, zijn er andere mogelijkheden?

     Ja die is er, maar dat zal een keihard spel worden der machten.

     1. Beukman

      @steen
      Ik ga jou helemaal niet vertellen dat de staat geen huishouden is toets. Ik werp slechts de vraag op wat we eraan hebben om de kiezer te laten stemmen over een zaak waar hij amper over kan oordelen, temeer daat de indiener van het referendum de boel verdraaid weergeeft.

     2. toetssteen

      @Beukman
      Jij onderschat de geestelijke bagage van de stemmer. Jammer joh, het is niet alleen meer de elite die hoger is opgeleid. Henk van de slager heeft ook een universitaire opleiding af kunnen ronden.
      Gemiddelden moet je overlaten aan van Dyke, die excelleert in het knoeien met aantallen en percentages.

      De originele autochtone bevolking in Nederland (laten we zeggen ten minste vijf generaties binnen de west en zuid Europese gebieden, is vrij goed opgeleid.

  2. Simon Brouwenstein

   Inderdaad, geen hond in Nederland vindt of snapt iets van het associatieverdrag met Oekraïne. Dat blijkt ook hier, niemand heeft er inhoudelijk iets over te melden en men loopt onnozel achter de circusstoet van malle Baudet en de relschoppers van Geen Stijl aan vanuit het vage vermoeden dat het teugen de EU en dus helemaal prima is.
   We zagen dezelfde onzin bij het vorige referendum over de Europese Grondwet. Toen vonden of snapten de meeste kiezers ook weinig van die grondwet maar men was wel tegen van alles, Balkenende, de politiek, de EU en uiteraard de islam.
   Democratisch spelen met vuur dus.

   1. Wachteres

    Gelukkig ben jij de enige die het snapt, Simon.

    En wij begrijpen waar jouw begrip naar toe leidt.

    Heel diep de afgrond in.

    En die demonische democratie van de EU en blijkbaar ook van jou, kan ons gestolen worden.

   2. toetssteen

    @B
    Hè? Eerst Baudet aanhalen, dan inzien dat u weer eens een zeperd haalde, dan een heelturn maken en …… Genade man, u spoort niet!
    Hoppa! De democratische islam, ach welja, na de gekte kan het nog gekker! Behalve volgens rariteit Karen Armstrong, weet elk weldenkend mens dat geen enkel religie democratisch is. Waarom niet? Omdat elke religie collectivistisch is en verplicht! Nou en dat strookt heel prettig met de basis van de EU; verplicht collectivisme=dwang=communisme.

    Succes B.

    1. Simon Brouwenstein

     Als deze verwarde bijdrage niet onder invloed van alcohol is geschreven heeft de heer Toetssteen een serieus probleem.

     1. Beukman

      @Simon
      Ah. Ik dacht al: is Steen nou dronken of ben ik nuchter?

     2. toetssteen

      @B
      U bent nota bene degene die om 23:45 een link presenteert naar een column van Baudet om uw argument te onderstrepen.
      Als ik u daarmee confronteer gaat u onder de gordel en meent dat ik bezopen was.

      Kunt u in het vervolg boven de gordel blijven B.?
      Als u de u onwelgevallige feiten niet kunt weerleggen, zeg dat, of hou aub uw mond.
      Inzake drank, u moet toch eens koffie proberen.

      Beukman, dat geldt idem voor jou rare jaknikker.

 10. Ali Yas

  De enige vraag die er in deze fase toe doet is deze: “Is het Associatieverdrag met Oekraïne van voldoende belang om er een referendum over te houden?”

  Ik zou zeggen van wel. Om te beginnen werd al in 2013 door Oekraïne over het verdrag gestemd, maar ondertekening bleef in eerste instantie uit en in plaats daarvan ontstond er een regeringscrisis. Het verdrag fungeerde als splijtzwam die er uiteindelijk toe leidde dat de Krim onder Russisch gezag kwam. Na de op zijn zachtst gezegd rommelige regeringswissel is het verdrag alsnog ondertekend, maar het is de vraag of dat achteraf gezien vanuit Europees gezichtspunt wel zo verstandig was.

  Tenslotte is Oekraïne een groot land, heeft het een lange grens met Rusland, een arme bevolking en een gammel, corrupt bestuur. Als klap op de vuurpijl is deze grote buurman dus ook nog in oorlog – met zichzelf en de facto met de nog grotere buurman Rusland. Je kunt je de vraag stellen of het aan de borst drukken van zo’n land op dit moment wel in ons belang is. Maar die vraag is nooit rechtstreeks aan de Europese burgers gesteld. En omdat wij wel voor de gevolgen van die keuze opdraaien, is het niet gek die gelegenheid alsnog te krijgen.

  Hoe die ruim 100 pagina’s tellende “Partnership and Co-operation Agreement” moet worden beoordeeld, zeker in het licht van de huidige status quo, daarover moeten we ons maar eens buigen als het referendum er echt van komt. Maar het zou me niks verbazen als we zouden concluderen dat het verdrag gezien de gewijzigde omstandigheden en de al te optimistische basis integraal de prullenbak in kan.

  1. toetssteen

   @Ali Yas
   De grotere broer heet TTIP en dan vooral die
   rechtsclausule die absoluut is. Nationale, internationale gerechtshoven, allemaal onderworpen aan TTIP rechters.

   1. Ali Yas

    Ja, dat is misschien nog wel een beter onderwerp voor een referendum. Bel Geenstijl! Misschien willen ze er nog wel eentje doen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.