Jean-Marie Le Pen begint een nieuw politiek avontuur

Geen categoriesep 06 2015, 8:00
De uit het Front National verdreven oud-voorzitter richt een nieuwe partij op.
Het politieke familiedrama tussen Jean-Marie Le Pen en zijn dochter Marine Le Pen blijft dooretteren. Nadat zijn dochter hem eerder al privileges afpakte en uiteindelijk zelfs uit de Franse partij zette, en Jean-Marie optredens van zijn dochter verstoorde, is er vandaag een nieuwe ontwikkeling. Jean-Marie Le Pen lijkt te accepteren dat het niet meer goedkomt tussen hem en het Front National, maar voor die acceptatie betaalt Marine Le Pen een hoge prijs: hij gaat aan de verkiezingen deelnemen met een nieuwe, eigen lijst:
De Franse politicus Jean-Marie Le Pen heeft zaterdag een nieuwe politieke partij opgericht. Het zogenoemde Rassemblement Bleu Blanc Rouge (het Blauw-Wit-Rode Samenwerkingsverband), vernoemd naar de kleuren van de Franse vlag, moet een tegenhanger worden van het Front National, waar Le Pen eind augustus is uitgezet.
Politiek gezien zou "Blue Blanc Rouge" hetzelfde pad moeten inslaan als het Front National. Er lijken dan ook niet echt inhoudelijke redenen te zijn om met de partij op de proppen te komen, maar slechts persoonlijke. Marine Le Pen, die het inmiddels wel gewend is om in het openbaar robbertjes te moeten vechten met haar vader, reageert dan ook gelaten:
„Het is geen probleem”, zei Marine over de nieuwe partij. „Hij mag doen wat hij wil, hij is een vrij man.”
Of de nieuwe partij van Le Pen senior politiek en electoraal gezien iets kan klaarspelen horen we snel genoeg. Over drie maanden staan in Frankrijk lokale verkiezingen op het programma.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten