Jihadistische groep uit Gaza zweert trouw aan ISIS

Geen categoriesep 12 2015, 15:00
Het "leger van de islam" zegt het gezag van ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi te accepteren.
Eén van de oudste en machtigste jihadistische groepen in Gaza - de Palestijnse gebieden - heeft trouw gezworen aan ISIS. Deze organisatie erkent nu dus het (radicale) gezag van Abu Bakr al-Baghdadi, de zelfverklaarde kalief.
Het gaat om Jaish al-Islam, oftewel 'het Leger van de Islam.' Volgens experts betekent de statement van deze organisatie dat ISIS steeds groter wordt in Gaza; één van de gebieden waar de extremisten tot voor kort relatief weinig invloed hadden. Dat lijkt tegenwoordig dus anders te zijn. Het moge duidelijk zijn dat dit niet alleen slecht is voor Palestijnen zelf, maar zeker ook voor Israël - de joodse natiestaat waarvan ISIS zegt dat het geen bestaansrecht heeft.
Deze boodschap werd gepubliceerd op pro-ISIS fora, waar gezegd wordt dat Jaish al-Islam vanaf nu een belangrijk onderdeel vormt van de zogenaamde 'Sinai provincie van het kalifaat.' Met 'het kalifaat' wordt natuurlijk bedoeld: het radicaal-islamitische grondgebied bezet en geregeerd door ISIS. Dit gebied bestaat onder andere uit Egypte, waar er ook pro-ISIS groepen actief zijn.
In de statement laat Jaish al-Islam het volgende weten:
"We, the soldiers of Jaish al-Islam in the Gaza Strip and our leader Mumtaz Dughmush, may Allah preserve him, we consider ourselves to be an integral part of Wilayat Sinai [ISIS in the Sinai peninsula]. We pledge allegiance to Abu Bakr al-Baghdadi al-Qurayshi, the Caliph to all Muslims in the House of Islam and each place where Muslims reside."
Vervolgens zegt Jaish al-Islam dat het de strijd tegen Israël zal voortzetten:
"We swear to our brothers that, with might, we will not stop our fight against the Jews and the apostates in Gaza and in the Sinai."
Met "de apostaten" bedoelt de organisatie alle (Palestijnse) moslims die de Radicale Islam niet aanhangen en die zaken doen met Israël. Denk daarbij mogelijk aan Fatah, de organisatie van Mahmoud Abbas, de leider van de Palestijnse autoriteit die het stokje jaren geleden overnam van Jasser Arafat.
Ook laat de video beelden zien van jihadisten van de organisatie die een training ondergaan in een buitenwijk van Damascus, die op dit moment bezet wordt door 'rebellen.' Met dat laatste wordt natuurlijk bedoeld: ISIS.
Als de statement daadwerkelijk afkomstig is van Jaish al-Islam betekent dit dat ISIS steeds meer macht en invloed krijgt, en dat de organisatie blijft groeien. Dit ondanks de bombardementen van een coalitie geleid door Amerika.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten