Kroatië bezwijkt alweer onder vluchtelingenstroom

Gisteren werden vluchtelingen van harte welkom geheten in het Balkanland, maar vandaag is het politiek sentiment 180 graden gedraaid.

Het Zuid-Europese land Kroatië kan naar eigen zeggen geen vluchteling meer aan. Minister van Binnenlandse Zaken, Ranko Ostojic deed die uitspraak toen hij een dorpje aan die Kroatisch-Servische grens bezocht. In Tovarnik zei Ostojic dat het nieuwste lid van de EU aan z’n limiet zit:

De oproerpolitie is daar donderdag ingezet om de menigte vluchtelingen in bedwang te houden die daar de grens overkomt. De politie voorkomt ook dat de migranten over de spoorweg gaan lopen. Bij de hoofdstad Zagreb is oproerpolitie naar een pand gestuurd waar vluchtingen worden opgevangen en waar onrust heerst. De vluchtelingen willen verder reizen.

De opmerkingen van de Kroatische bewindsman zijn opmerkelijk, want ze staan haaks op wat de minister-president gisteren benadrukte. Die heette alle vluchtelingen juist van harte welkom in zijn land:

Premier Zoran Milanović zegt dat hij – in tegenstelling tot zijn Hongaarse ambtsgenoot de grens met Servië niet zal sluiten. “Wij staan klaar om deze mensen te accepteren en ze door te verwijzen. Asielzoekers zullen door Kroatië kunnen reizen en we werken hard om dat voor elkaar te krijgen.”

Een enorme instroom aan vluchtelingen in het afgelopen etmaal heeft de regering echter van standpunt doen wisselen. Kroatië krijgt ineens te maken met een grote instroom aan vluchtelingen, omdat de Hongaren hun grens met Servië hermetisch afsloten en er een muur bouwden. Verwacht wordt dat als de Kroatische route ook wordt afgesloten, de Syrische vluchtelingen een nieuwe route zullen zoeken om de Europese Unie binnen te komen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. CJD

  Welke route? Je KUNT niet Hongarije EN Kroatië vermijden om naar Europa te komen. Eventueel over de Oekraïne maar daar zitten ze ongetwijfeld op te wachten. Die hebben nu hun eigen problemen.

  Afijn, ik zeg vluchtelingen welkom maar om de toestroom wel enigszins in de hand te houden zit er niks anders op dan de grenzen te sluiten.

  1. Gerben

   De Hongaren houden vooral de grens met Servië in de gaten. Wellicht kunnen ze vanuit Servië/Bulgarije nog via Roemenië naar Hongarije. Of via Bosnië naar Kroatië. De grens van Kroatië is zo lang dat het lastig te controleren is.

 2. LantR.fant

  De Kroaten en hun grote bek. Maar goed, hier konden ze op wachten.

  1. van Urk

   Heel Europa staat trouwens nog heel wat te wachten. Vele naieve mensen zullen nog eens flink in hun vingers snijden om voortijdig te gaan roepen dat alle vluchtelingen welkom zijn.

 3. Nicky

  Opvallend, weer een duidelijk geval van een emopornopolitieke leider die HAAKS zich bekeert van wat hij nèt beweerd heeft.

  Voorbeelden genoeg, onze Pinokkio met Dijsselstront, Diederik, Roemer, Merkel toch hoe sterck, leiders van de EU, van Oekraïne…

  Verfrissend, een (enige, echt eerlijke) leider als Wilders!

 4. Ali Yas

  Je krijgt steeds de indruk dat de landen in eerste instantie van goede wil zijn, maar dat er dan onverwachts iets gebeurt waardoor het standpunt moet worden herzien. Dat onverwachte kan maar één van twee dingen zijn: de omvang van de stroom of de aard van de stroom.

  De omvang is wel ongeveer bekend. Dus is het de aard: de “vluchtelingen” gedragen zich niet zoals men van vluchtelingen mag verwachten.

  Toch zijn er filmpjes genoeg die laten zien wat je met die lui in huis haalt, alleen kijken de regeringsleiders daar dus niet naar. Anders hadden ze kunnen weten dat de migranten het meest lijken op een leger, hoewel zonder uniform of wapens.

  Het veelvuldige gebruik van het woord “vluchtelingen” waarmee deze stromen ten onrechte worden aangeduid, heeft dus ook regeringsleiders op het verkeerde been gezet. Maar geen nood: door schade en schande wordt men wijs.

 5. Ni28

  Overal waar migranten welkom waren sluiten ze de grenzen. EU in de war met aan hoofd Merkel die haar beloftes over de rug van anderen wilt waarmaken.

 6. Nicky

  @Ali Yas. Een terechte redenatie lijkt mij.

  Hoewel u besluit met ‘geen nood’;
  ik denk dat door die schade en schande we al in die nood zitten en het al veel te laat is.
  Het massale hoongelag over de FEITEN die Wilders gaf zojuist, noopt tot niet al te veel optimisme in NL en Europa.

 7. Wachteres

  https://www.youtube.com/watch?t=2&v=QopTbkj6nH4

  “Migranten” en “vluchtelingen” breken op een treinstation in de plaats Tovarnik in het oosten van Kroatië door een politiebarrière.

 8. Anna

  In Kroatië begrijpen ze dat heel Europa gaat bezwijken onder de islam .

 9. Wachteres

  http://nieuws.tpo.nl/2015/09/17/bild-terrorist-steekt-agente-in-berlijn-neer-neergeschoten-door-politie/?utm_source=TPO+Nieuwsbrief+abonnees&utm_campaign=2a49abcba0-17_september_20159_17_2015&utm_medium=email&utm_term=0_b03521bf5f-2a49abcba0-89919689

  LIVE – Moslim-terrorist steekt agente in Berlijn neer – Neergeschoten door politie
  Slachtoffer buiten levensgevaar – Dader wilde in 2004 aanslag plegen op Iraakse minister-president

  It giet oan!

 10. Wachteres

  Brekend nieuws!

  http://politiek.tpo.nl/2015/09/17/wilders-beste-debater-algemene-beschouwingen/

  ‘Wilders beste debater Algemene Beschouwingen’
  Halbe Zijlstra krijgt derde keer op rij Zwetsprijs
  17-09-2015, 18:43 Tags: apb15, Geert Wilders, Nederlands Debat Instituut, pvv

  Het Nederlands Debat Instituut heeft Geert Wilders (PVV) uitgeroepen tot de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen; hij heeft daarmee de Debatprijs 2015 in de wacht gesleept.

  De jury van de debatprijs bestaat uit Roderik van Grieken (directeur Nederlands Debat Instituut), Jaap de Jong (hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Universiteit Leiden) en Donatello Piras (hoofdtrainer, gespreksleider en debatanalist Nederlands Debat Instituut).

  Dat had ik toch maar even gehad willen hebben!

 11. Wachteres

  http://tpo.nl/2015/09/17/azc-berlijn-asielzoeker-uit-irak-dreigt-van-10-hoog-naar-beneden-te-springen/

  AZC Berlijn: asielzoeker uit Irak dreigt van 10 hoog naar beneden te springen
  Uit protest, andere asielzoeker praatte hem naar beneden

  ZIE VIDEO

  1. Geah

   Laat hem lekker gesprongen hebben…ik had hem wel aangemoedigd om te springen….al was het alleen maar dat ik een uitkering heb gered…;-) 😉 😛 :D..

 12. Wachteres

  http://www.pi-news.net/2015/09/spd-sozialdezernentin-wir-koennen-die-sicherheit-in-muenchen-nicht-mehr-garantieren/

  Met video

  SPD-Sozialdezernentin: „Wir können die Sicherheit in München nicht mehr garantieren!“

  Wie ernst die Lage tatsächlich ist, zeigt der inoffizielle Mitschnitt einer SPD-Konferenz, die am 15. September im Berliner Reichstag stattfand. Auf YouTube wurde der Clip kurz nach der Veröffentlichung gesperrt. Auf dem Video, das offensichtlich nicht für die Öffentlichkeit gedacht war, ist ein Redebeitrag der Münchner SPD-Sozialdezernentin Brigitte Meier dokumentiert. Die Aussagen, die Meier tätigt, sind beunruhigend.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.