Meer dan honderd mensen doodgedrukt bij Mekka-pelgrimage

Geen categoriesep 24 2015, 11:10
150 doden en 400 gewonden.
Vandaag vieren moslims wereldwijd het offerfeest, wat gepaard gaat met de traditionele pelgrimage naar Mekka, de zogeheten Hadj. Dit jaar zijn er maar liefst twee miljoen moslims naar Mekka getrokken om verschillende evenementen in het kader van de pelgrimage bij te wonen.
Het bekendste ritueel van de pelgrimage in Mekka is het in rondjes lopen om de bekende zwarte steen oftewel Ka'aba. Ook het "stenigen van de duivel" is een vast programma-onderdeel. Dit gebeurt in het stadje Mina, vlakbij Mekka. Moslims gooien stenen naar een muur, wat het afwerpen van zonden symboliseert.
[caption id="attachment_120170" align="aligncenter" width="640"]Mina van bovenaf. De pelgrims verblijven in witte tenten Mina van bovenaf. De pelgrims verblijven in witte tenten[/caption]
Hoewel er elk jaar meer aandacht wordt besteed aan de veiligheid van de pelgrimage, kwamen er dit jaar meer dan honderd mensen om in Mina. De mensenmassa was zo enorm dat naar schatting 150 mensen werden doodgedrukt dan wel vertrapt, en 400 raakten gewond. De regering van Saoedi-Arabië heeft speciale politie-eenheden ingezet om de mensenmassa's te bedwingen. Volgens een woordvoerder is alles nu onder controle.
Het is niet nieuw dat er doden vallen bij het ritueel in Mina, in voorgaande jaren was dit ook al meermaals het geval. Hoewel de Saoedische overheid sinds 2004 projecten is gestart om extra nooduitgangen te bouwen en de menigtes beter te bedwingen, mocht dat dit jaar kennelijk niet baten. Doordat vliegtickets steeds goedkoper worden, wordt het steeds makkelijker voor moslims om naar Mekka te gaan. Daardoor worden de menigtes elk jaar groter. Het loopt zelfs zo uit de hand dat de Saoedische regering een speciaal visum-systeem heeft geïntroduceerd dat voorrang geeft aan mensen die voor het eerst Mekka bezoeken, terwijl herhaaldelijke pelgrims worden ontmoedigt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten