Openbaar Ministerie en Reclasseringen overleggen druk over Volkert van der Graaf

Na de gewraakte tv-uitzending van gisteren, is de kans toegenomen dat de moordenaar van Pim Fortuyn alsnog een deel van z’n straf moet uitzitten.

Gisteren zond de KRO een documentaire uit waaruit bleek dat Volkert van der Graaf – de moordenaar van Pim Fortuyn – niet alleen in luxe en vrijheid leeft, maar ook de voorwaarden van zijn voorlopige invrijheidsstelling aan z’n laars lapt.

In principe is het mogelijk dat het openbaar ministerie Van der Graaf daarom weer voor de rechter daagt, die kan besluiten dat de Milieudefensie-zeloot alsnog een deel van z’n straf moet uitzitten achter de tralies:

Het Openbaar Ministerie en Reclassering Nederland denken na over vervolgstappen tegen Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn. Brandpunt-Reporter onthulde gisteren dat Van der Graaf zijn voorwaarden voor vervroegde vrijlating negeert. Hij riskeert hiermee hernieuwde detentie.

Het Openbaar Ministerie zegt:

Het Openbaar Ministerie denkt na over mogelijke vervolgstappen en laat via een woordvoerder weten nog niet inhoudelijk op de zaak in te willen gaan. ,,We komen binnen een paar dagen met een reactie”, aldus Thea Tjeerdema.

En de Reclassering:

Woordvoerder Hanneke de Korte van Reclassering Nederland wil nog niet zeggen wat de organisatie precies gaat doen.,,Wij zijn ons aan het beraden. Meer kunnen en willen we op dit moment niet zeggen.”

De Korte bevestigt wel dat Van der Graaf geen toestemming had om het mediaverbod te negeren. ,,Ik verwijs daarvoor naar de uitzending van gisteren, waar ik inderdaag heb gezegd dat als hij die voorwaarde heeft overtreden, hij daar geen toestemming voor had.”

Juristen haasten zich wel om te zeggen dat de kans klein is dat de man die op 6 mei 2002 een einde maakte aan het leven van de flamboyante Fortuyn, alle zes jaar nog in de bajes zou moeten gaan uitzitten. De overtreding is daar simpelweg te gering voor.

Ondertussen is ook in de politiek rumoer ontstaan over Van der Graafs opzienbarende commentaar. Het CDA wil daarom dat de radicale vegetariër op z’n uitkering gekort wordt.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Nicky

  Gaan we weer, met de linkse, eh, ‘rechts’spraak.

  Want recht(s) is recht(s) en links is links – en krom is krom.

  Ik keek net een voetbalwedstrijd. Er waren veel donkere spelers in het veld.

  Dacht net, stel dat daar een Nederlandse D66 rechter als scheids zou rondlopen. Dan zou hij – in geval van overtreding van een zwarte – meteen zijn excuus maken en door laten spelen. Want je hebt toch zo je ‘medemenselijke’ voorkeuren, toch?

  1. Simon Brouwenstein

   “Ik keek net een voetbalwedstrijd. Er waren veel donkere spelers in het veld.”

   Onze wedergeboren christin wordt zwaar beproefd.

  2. V.K.

   -@Nicky, ik begrijp dat je destijds weloverwogen op een lijk hebt gestemd ipv no 2 op de lijst.

 2. V.K.

  -Na ja, als ministers van deze nep democratie zoals beloofd al niet opstappen bij vrijlating van dit gedrocht, dan kan je toch niet verwachten dat deze overtreding gevolgen heeft voor Van der Graaf.

  -Zal wel iets met een gele kaart worden.

 3. halo1

  Hij heeft natuurlijk genoeg sympathisanten in die kringen.. de gluiperds! Dit loopt met een sisser af!

  1. Simon Brouwenstein

   Dat laatste is zeker juist, beste halo1.

   1. Terzo

    Die sisser kan wel eens een molotovcocktail behelzen Wim, geworpen in de slaapkamers van zijn vriendin en dochter wanneer meneer daar logeert, geworpen door een burger met dezelfde motieven die dat ongedierte had toen hij de heer Fortuyn vermoordde.

    Eens kijken of je dan ook zo coulant bent voor de dader.

 4. Simon Brouwenstein

  De uitzending van KRO/NCRV heeft een hoog Geen Stijl gehalte. Tamelijk vieze journalistiek.

  Ben het eens met het commentaar van Sargasso:

  http://sargasso.nl/wvdd/volkert-van-der-g-lak-instanties/

  1. Terzo

   Sargasso is een extreem linkse baggersite, het verbaast mij dan ook niet dat jij als extreem linkse baggerbak daarmee aan komt zetten Wim.

 5. Antidotum

  Hoop dat van der graaf nog zes jaar moet brommen.
  De smeerlap doet alles pro deo, zodat wij voor de kosten op draaien.
  Nee, een doortrapte en gevaarlijke moordenaar is dat.

 6. Svetlana

  Wat een onzin. De beste man heeft zijn straf uit gezeten en nu heeft hij de vrijheid om te doen wat hij wil. Gek he, zoiets heet een rechtstaat

  1. Simon Brouwenstein

   Voor u en mij is dat logisch, beste Svetlana, maar voor een grote groep Nederlanders hebben begrippen als recht en rechtsstaat elke betekenis verloren,

   1. thaithai

    De fout ligt natuurlijk bij de opgelegde straf….dit had natuurlijk levenslang moeten zijn. Niets maar dan ook niets spreekt voor de opgelegde straf….

   2. Ni28

    niet de recht en rechtstaat maar het functioneren van.

    1. Wachteres

     Heel goed Ni2, maar dat is iets wat Simon niet begrijpt, of wil begrijpen.

  2. Ni28

   en zijn slachtoffer is nog steeds dood.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.