Peiling: PVV blijft grootste partij, maar vluchtelingencrisis verdeelt Nederlandse kiezers tot op het bot

Geen categoriesep 06 2015, 9:45
Het zal erop of eronder worden voor kiezers van de twee partijen die momenteel aan het roer staan.
Deze week treden er geen wijzigingen op in de zetelaantallen die kiezers aan de verschillende politieke partijen geven. In een notendop: PvdA en VVD staan nog steeds op een kolossaal verlies, en de rest op winst:
ztlaantallenMet een neuslengte blijft de PVV ook het CDA voor, en is daarmee ook deze week de grootste partij van Nederland. Buma's oproep om safe havens te bouwen in Syrië en daarbij Nederlandse grondgroepen te gebruiken, heeft hem electoraal gezien dus niet vooruit geholpen. Maar Maurice de Hond peilde ook nog iets anders: hij wilde van het electoraat weten wat precies hun bereidheid is om vluchtelingen naar Nederland te halen en die daar te helpen. De antwoorden op die vraag verschilden nogal per partij:
flvuchtlingeAlhoewel de PVV (weinig verrassend) het meest sceptisch staat tegenover het vluchtelingenprobleem en D66 het meest klaarstaat met open armen, valt vooral ook het verschil tussen VVD'ers en PvdA'ers op. Waar kiezers van de liberale partij in overgrote meerderheid zeggen dat Nederland niet meer vluchtelingen moet binnenlaten (71%, maar liefst), zijn PvdA'ers juist enorm te porren voor een ruimhartiger asielbeleid: in totaal zegt 55% te vinden dat Nederland meer vluchtelingen moet opnemen, en 22% zegt zelfs dat Nederland dat 'veel meer' zou moeten doen.
Gisteren kondigde Hans Spekman aan dat de PvdA zich wat vaker zou gaan afzetten tegen de VVD. Deze peiling - die aantoont dat de achterbannen van beide regeringspartijen heel anders denken over de vluchtelingenproblematiek, licht misschien een tipje van de sluier op over welke onderwerpen de monstercoalitie tussen sociaal-democraten en liberalen zouden kunnen gaan bakkeleien in het resterende anderhalve jaar totdat er weer Tweede Kamerverkiezingen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten