Poetin en Erdogan openen samen de grootste moskee van Europa

De twee autocratische leiders zijn in Moskou voor een islamitische plechtigheid.

De presidenten van Rusland en Turkije waren vandaag samen in Moskou, waar ook de Palestijnse leider Abbas aanwezig was. De drie dictators waren daar bijeen om een gloednieuwe moskee te openen. De moskee is hiermee met afstand het grootste islamitische gebedshuis van Moskou, Rusland en zelfs heel Europa:

Russian President Vladimir Putin has been joined by the Turkish and Palestinian leaders at the ceremonial opening of the Russian capital’s new main mosque.

An estimated 2 million Muslims now live in Moscow, which has seen an influx of people from the North Caucasus republics of southern Russia, Azerbaijan and the former Soviet states in Central Asia.

The new mosque — built on the site of a smaller, more than 100-year-old mosque destroyed in 2011 — can accommodate 10,000 worshippers, but it is still one of only six mosques in the city.

Erdogan en Abbas hebben bij de inaugurele opening zelfs toespraken gehouden over de pracht en praal van de islam, waarna alle drie de presidenten de eerste dienst van de nieuwe moskee hebben bijgewoond. Vanwege de grote toeloop werd deze in de buitenlucht gehouden, in plaats van binnen.

Na het orthodoxe christendom is de islam de belangrijkste religie van Rusland. Zo’n 14% van de bevolking – tussen de 15 miljoen en 23 miljoen Russen – hangen de mohammedaanse religie aan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Mar

  O jeetje.

  Heeft Poetin nu ook gelijk afgedaan?

  1. Ni28

   Ooit vertrouwen in Putin gehad?

 2. V.K.

  -Een moskee openen en je laten flankeren door een Turk en palestijn terwijl zo,n 15 % van je bevolking islamiet is.

  -Nou, weet je ook gelijk hoe de verhoudingen liggen.

 3. Ni28

  In Rusland moet altijd alles de grootste zijn. Rusland heeft ook de grootste kabouters.

 4. Geah

  Heeft Putin gelijk zicht op het terrorisme wat in de moskee komt….Goed beleid van hem….

  1. toetssteen

   @Geah
   Yep, het getuigt van een goed inzicht. De aardigheid is dat Putin hiermee tevens het commentaar afvangt. Lees de diverse angels eruit trekt.
   Want denk erom dat in elk van de mega moskeeën een paar extra oren zitten. Predik gematigdheid en dan is er vrijheid.

 5. Anna

  Poetin heeft 4-8 2013 een grote toespraak gehouden in het Russische parlement (Doema) . Daar heeft hij precies uitgelegd hoe minderheden zich moeten gedragen in Rusland. In Rusland leven zo’n 27.650.000 moslims. Dan ligt de Kaukasus ook nog vlakbij. Moslims in Moskou namen hele straten in beslag om te bidden. Misschien is dat nu niet meer nodig.

 6. Svetlana

  Heeerlijk om te zien hoe PVVers op deze blog zo naief waren om hun hoop in Putin te vestigen door hem in het islamofobe kamp te plaatsen.

  Niks is minder waar! In Rusland speelt vrijheid van religie een veel groter rol dan in Nederland. Putin is altijd zeer tolerant geweest ten opzichte van minderheden en kan prima met belangrijke moslim leiders door een deur zoals de Tjecheense leider, Ramzan Kadyrov. Niet te vergeten Assad en Khamenei.

  1. Simon Brouwenstein

   Tja, een lastige zaak, de hier heftig bewonderde Putin blijkt geen moslimhater.

  2. V.K.

   -@Swetlana,

   -Denk je nu echt dat die zorgvuldig door Putin gekozen gasten door Putin zijn uitgenodigd omdat hij zo tolerant tegenover de islam staat?

   -ha ha, z’n reli gasten mogen dan wel even aan deze nieuwe moskee snuffelen, maar hebben er verder niets over te vertellen. ieder z’n meug.

   -Nederland is toch wel even wat toleranter, en is de vrijheid van religie groter, daar mag elke haatimam oid z’n zegje doen.

   -Na ja, blijf jij maar lekker dansen om de moskee.

   1. Svetlana

    VK

    14 procent van de russische bevolking is moslim. Dat is een behoorlijke aantal, en daar kan dit land nog behoorlijk wat vluchtelingen opvangen om tot deze percentage te komen. Rusland heeft ook echt problemen gehad met Tjecheense terroristen die regelmatig aanslagen plegen in onze hoofdstad. Toch houden Russen altijd hun hoofd koel en raken niet in paniek over “moslimtsunamies” door wat Syrische vluchtelingen

    1. V.K.

     -@Swetlana,

     -Rusland weet wel wat het niet opvangt, dat weet de Syrische vluchteling ook, de EU niet.

     -Maar is het niet beter om in plaats van die moskee te bewonderen, te kijken wie er naast Putin staat?
     -Dit was namelijk ook een goede 1 mei gewoonte, kijken wie er al dan niet op het balkon staat.

  3. toetssteen

   @Svetlana
   Werkt op het principe: keep your friends close and your enemies closer.

   1. Svetlana

    Als jij in termen van ‘friends’ en ‘enemies’ denkt toetssteen dan zul je wel gelijk hebben. Let wel dat vaak nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Zo goed zijn onze moslims ingeburgerd.

    1. billy

     nitwit

    2. zomaar

     en Svetlana , lopen jullie moslims ook met een japon aan , en de vrouwen tot over hun oren gekleed in alles verhullende lappen ?.

     en dat in de winter .

 7. V.K.

  -Na ja, duidelijk is wel dat Turkije Rusland niet voor de voeten gaat lopen in Syrie, en vice versa.

  -president Abbas duidelijk een statement naar I.S. afgeeft.

  1. V.K.

   -Komt natuurlijk bij dat Nethanjahoe gisteren bij Putin op de thee was.

 8. toetssteen

  Best slim! Grote moskeeën, goedgekeurde imams en undercover toehoorders om te registreren of alles in de pas loopt. Zouden ze in Nederland ook moeten doen.

  Overigens is Rusland niet het enige land dat zo te werk gaat, en allemaal handelen ze zo om exact dezelfde reden.

  1. Svetlana

   Precies Toetssteen! En daarom terugkomend op mijn punt, wie de juiste maatregelen treft om narigheden te voorkomen kan in rust leven met zijn naasten.

   1. toetssteen

    @Svetlana
    Volmondig eens.

 9. toetssteen

  @Arno
  Uhuh, en die in het artikel vermeldde groepen doen helemaal nooit wat……

  Lijkt het u niet beter deze fanatieke elementen eruit te halen vóór zij op pad gaan om nog meer fanatici te ronselen waardoor juist de gematigde gelovige enorm in de knel komt?
  Want realiseer u goed, de fanatici hebben niet de overhand. Maar zodra ze hun gang kunnen gaan, zullen ze hun eigen geloofsgenoten het eerst gaan terroriseren. Zie de methode IS.

  Dat de USA het daarmee niet eens is, het zal me een zorg zijn. Ik ben het op mijn beurt niet eens met hun wijze van handelen.

 10. Arno

  zeer zeker wel toetssteen, daarom poste ik de link ook naar dat artikel. Zo hoort de islam en zeker de converts naar islam bejegend te worden. Want deze overlopers zijn vaak nog erger dan de culturele moslims.

  Rusland doet het juist goed door op deze manier moslims naar moslimlanden te laten verhuizen.

  1. toetssteen

   @Arno
   Excuses. Dan bedoelden we beiden hetzelfde.

   Als men ooit een gematigde islam wenst, en dat kan heus wel als men opkomt voor moslims die het allemaal met een korrel zout nemen, in plaats van te knipmessen voor salafisten c.s.
   Zelfde geldt voor goed geïntegreerde medelanders die natuurlijk eten wat ze graag lusten, maar fijn meedraaien in de samenleving. En dan maakt het niet uit of het om Chinezen, Marokkanen of mensen uit Indonesië gaat. Sterker het is leuk elkaars gerechten te proeven. (hoewel de curry van mijn schoondochter zelfs mij te pittig is en dat wil wat zeggen!)

   Maar terugkomend op het onderwerp, ook deze mensen, of beter gezegd, juist deze mensen zullen van die fundi’s de grootst mogelijke hinder ondervinden. Feitelijk wordt integratie daarmee gestraft.

 11. Ali Yas

  Rusland doet eigenlijk het omgekeerde van wat in islamitische landen gebeurt: bekering tot de islam bestraffen. Tel daarbij het werkelijk minimale aantal toegestane moskeeën op en er ontstaat een beeld dat gerust “anti-islam” mag heten. Alle toneelstukjes ten spijt.

 12. toetssteen

  Zo even als aardigheid en voor de kleermakers. De kleermaker van Putin een 10, die van Abbas een 8,de rest is een aanfluiting. Jurken heb ik geen verstand van.

  Ik zie zo’n Timmerfrans in zijn veel te nauwe pak waar zijn niet bestaande nek nog meer uitkomt flaneren en dan bevangt me werkelijk de tijd waar een kleermaker zijn werk deed! Ik zie nu… nou ja… laat maar, ik vind het te triest voor worden. Trek dan maar een spijkerbroek outfit aan oid!

  1. V.K.

   -@Toets,

   -Keizer Frans in een pak naaien behoort tot de werkzaamheden van de kleermaker.

   -Volgens mij heeft maat werk afgeleverd.

 13. Julius

  Die Poetin.

  Samen met de, let op! Palestijnse! Je weet wel, die waarvan helemaal geen volk bestaat, en de Turkse leider, je weet wel, die van die kazernes, een feestelijke opening organiseren voor een kazerne, ehm, moskee die qua grootte zijn weerga in Europa niet kent.

  Dát is nog eens een leider nietwaar? Misschien moet Geert zijn voorbeeld maar volgen.

  Kleine toets is al om. Nu Gielah nog. Die is tenslotte net als Toetsje helemaal idolaat van Poetin.

  Geinig.

 14. Ali Yas

  Een paar dingen snap ik niet. Waarom was de “Palestijnse leider” Abbas daar? Om Mashal, die andere Palestijnse leider, de ogen uit te steken? Maar serieus, waarom moest Abbas erbij zijn?

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.