Steeds meer teleurgestelde strijders verlaten ISIS. "We kregen geen luxe auto!"

Geen categoriesep 22 2015, 8:00
ISIS-deserteurs lichten een tipje van de sluier op over het leven in het kalifaat.
Talloze jihadisten zijn klaar met ISIS en kunnen niet wachten om de jihadbeweging te verlaten. Dat beweert een nieuw rapport, dat de de ervaringen optekent van maar liefst 58 strijders die uit ISIS zijn gedeserteerd. Ze kwamen als overtuigde jihadisten naar het kalifaat, maar besloten later om uiteenlopende redenen om de terreurgroep de rug toe te keren.
Screen-Shot-2015-08-19-at-10.31.16
Bij alle ex-ISIS-strijders is teleurstelling de overheersende emotie. Vaak waren ze namelijk naar het kalifaat gekomen vanwege de glorieuze beloftes van ISIS. Veel strijders geloofden bijvoorbeeld dat ze in het terroristische ISIS-kalifaat een mooi groot huis, een luxe auto en allerlei dure geroofde spullen zouden krijgen. In werkelijkheid hebben veel jihadisten nauwelijks toegang tot schoon water en elektriciteit, laat staan dat een villa met zwembad is weggelegd voor de gemiddelde strijder.
Ook waren veel ISIS-terroristen onaangenaam verrast door het racisme dat in de terreurgroep welig tiert. Zo krijgen Europese strijders veel meer luxe goederen en betere functies dan strijders uit landen in het Midden-Oosten of Centraal-Azië. Ook worden de Syrische strijders continu aan het front ingezet met grote kans om te sneuvelen, terwijl de buitenlandse strijders worden ontzien. Dit is overigens opmerkelijk, aangezien het de uitgesproken wens is van veel buitenlandse strijders om martelaar te worden. De grootste deceptie was voor een Indiase ISIS-terrorist: Vanwege zijn huidskleur werd hij ingezet om toiletten schoon te boenen.
1409564461000-ISIS-militants
Maar niet alleen het gebrek aan luxe stelde veel strijders teleur. Veel van de gedeserteerde strijders beklagen zich over het feit dat ISIS meer tegen mede-soennieten lijkt te strijden (zoals de concurrerende groep Jabhat Al-Nusra) dan tegen het regime van Assad. Ook de wreedheden die ISIS begaat schoten veel jihadisten in het verkeerde keelgat. De meesten van hen hadden geen enkel probleem met onthoofdingen en andere gruwelijke straffen voor sjiïeten en christenen. Maar dat deze ook zo nu en dan op soennieten werden toegepast, was echt een brug te ver. Bovendien beschuldigen ISIS-strijders elkaar te pas en te onpas van spion te zijn, wat ook vele doodvonnissen als gevolg heeft.
Het is zeer gevaarlijk om als strijder weg te lopen bij ISIS: Op desertie staat de doodstraf. Hoewel veel van de ex-strijders nog steeds de jihadistische ideologie aanhangen, en slechts teleurgesteld zijn in de methodes van ISIS, zijn er onder de deserteurs ook strijders die volledig gederadicaliseerd zijn. Veiligheidsdiensten en de politie zou deze ex-strijders kunnen inzetten als propaganda tegen ISIS om jongens in Europa ervan te weerhouden om te vertrekken. Als het klopt dat steeds meer strijders staan te popelen om ISIS te verlaten, zoals het rapport zegt, is dat in ieder geval slecht nieuws voor de terreurorganisatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten