Taliban bestormen gevangenis en bevrijden honderden extremisten

Geen categoriesep 14 2015, 12:00
De Taliban blijven voor grote problemen zorgen in Afghanistan.
Hoewel Amerika min of meer de overwinning heeft geclaimd in Afghanistan blijkt de werkelijkheid anders te zijn. De Taliban worden daar - lijkt het - alleen maar sterker. Ze plegen veel aanslagen, breidden het gebied uit waarover ze regeren, en bombarderen zelfs gevangenissen in een poging om mede-extremisten te bevrijden:
Terroristen van de Taliban hebben een gevangenis in de Afghaanse stad Ghazni bestormd en 352 gevangenen bevrijd, onder wie 150 leden van de terreurorganisatie. Bij de bestorming werden beveiligers gedood door drie gewapende mannen en drie zelfmoordterroristen, melden Afghaanse autoriteiten. De zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op met bomgordels.
Ook bliezen de Taliban een auto op die voor de ingang van de gevangenis stond. Door die explosie konden strijders naar binnen en buiten rennen.
Volgens een bron in de Afghaanse overheid droegen de Taliban-terroristen uniformen van het Afghaanse leger. Daardoor was het moeilijk voor aanwezige soldaten en politie om vijand van vriend te onderscheiden. Het gevolg? Maar liefst 40 doden. Zowel gevangenisbewaarders als militairen werden vermoord.
Dit alles behalve de eerste grootschalige aanval van de Taliban tijdens deze zomer. Zo bombardeerden de extremisten in juni het parlementsgebouw van Afghanistan. Daarbij kwamen weliswaar geen parlementariërs om het leven, maar wel enkele burgers. Ook toen zetten de extremisten verschillende zelfmoordenaars in. Elsevier legt uit:
De Taliban is bezig met de missie ASM (Vastberadenheid). Doel van de operatie is om 'buitenlandse bezetters', diplomaten, aanhangers van de regering en Afghaanse militairen om te brengen met een guerrilla-oorlog.
Het moge duidelijk zijn dat de oorlog in Afghanistan nog lang niet gewonnen is. Er moet veel meer gebeuren om de Taliban definitief uit te schakelen en Afghanistan eindelijk te veranderen in de levende democratie die het kán zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten