Turkije werkt niet mee aan onderzoek tegen Demmink

Geen categoriesep 14 2015, 8:57
Het strafrechtelijk onderzoek naar de handel en wandel van Joris Demmink loopt spaak.
De reden is niet dat de rechter-commissaris geen onderzoek wil doen. Sterker nog, dat doet hij met alle liefde en passie. In totaal is hij al drie keer afgereisd naar Turkije om daar getuigen te verhoren. Die getuigen beweren in het verleden misbruikt te zijn door Demmink, zij waren toen nog kinderen.
Het moge duidelijk zijn dat het van het grootste belang is dat deze getuigen gehoord worden. Het is lastig om dit onderzoek af te ronden als de betrokkenen hun verhaal niet mogen delen.
Helaas werken de Turkse autoriteiten niet mee. Zij hebben de Nederlandse overheid laten weten dat ze dat om "juridische redenen" niet kunnen doen. Hun uitleg? De beschuldigingen aan het adres van Demmink zouden eerder al eens zijn onderzocht. Turkije laat niet toe dat iemand twee keer berecht wordt voor hetzelfde feit.
De rechter-commissaris staat niet alleen. Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) heeft al contact gehad met zijn Turkse collega om hem ervan te overtuigen mee te werken aan het onderzoek. Dat telefoongesprek heeft niets opgeleverd.
Joris Demmink is de oud-secretaris generaal van Justitie. Er doen al jaren geruchten de ronde dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van kinderen. Zelf ontkent hij dat ten stelligste.
Hoewel er in het verleden af en toe een beetje onderzoek gedaan is zeggen critici dat het onderzoek nooit goed uitgevoerd is. De rechter liet eerder weten het daar min of meer mee eens te zijn, en wil de boel dus beter uitzoeken. Vanwege de houding van Turkije is dat blijkbaar bijkans onmogelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten