CDA-leider Buma vindt VN-Vluchtelingenverdrag niet meer van deze tijd

Screen Shot 2015-10-21 at 11.17.25
Foto: European People's Party (bron: Flickr)

Sybrand Buma, de fractieleider van het CDA in de Tweede Kamer, vindt dat het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties niet van toepassing is op de asielstromen van deze tijd. Daarom moet het verdrag worden aangepast. 

In gesprek met Elsevier zegt Buma het volgende:

“De juridische context is niet veranderd, de wereld wel. Het Vluchtelingenverdrag van de VN was bedoeld voor Europese ontheemden die waren gevlucht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu hebben we te maken met voortdurende chaos aan de Europese buitengrenzen.”

Een voorbeeld: het Vluchtelingenverdrag stelt onder meer dat vluchtelingen aanspraak moeten kunnen maken op dezelfde sociale voorzieningen als ingezetenen van de ‘gastlanden.’ Buma vindt dat dit tegenwoordig niet meer kan: het doel moet zijn om vluchtelingen alleen tijdelijk op te vangen en zo snel mogelijk terug te sturen naar hun eigen land als de situatie daar gekalmeerd is.

Buma wil dat Nederland het voorzitterschap van de Europese Unie volgend jaar gebruikt om deze wijzigingen aan te brengen in het verdrag. Helaas weet hij dat dit een bijzonder lastige opgave wordt:

“Als je dit in België bepleit, word je onmiddellijk in de extremistische hoek gezet.”

Het CDA als ‘extremistische’ partij. Wie had dat ooit zien aankomen? Maar tegenwoordig is het blijkbaar ‘radicaal’ om als land je eigen belangen te beschermen. Buma:

“Het gaat de draagkracht van de verzorgingsstaat te boven. We moeten waarborgen dat de Nederlanders zelf ook normaal kunnen blijven leven.”

Hoewel de gemiddelde Nederlander Buma’s plan ongetwijfeld goed vindt klinken denken linkse activisten en politici daar anders over. Zo zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken:

“Dan maak je dezelfde fout als met de gastarbeiders die dachten terug te keren en niet integreerden. We moeten zorgen dat statushouders zo snel mogelijk werken en integreren. En actiever inzetten op uitzetting van afgewezen asielzoekers.”

Met andere woorden, wat de PvdA betreft zijn deze asielzoekers gewoon nieuwe Nederlanders, die voor de rest van hun leven in ons land blijven wonen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

19 reacties

 1.   

  Mosterd na de maaltijd, terwijl van politici visie wordt verwacht. In plaats van de PVV te bashen, zou het CDA de Eu moeten laten voor wat het is en de grenzen moeten sluiten, zoals de VVD eigenlijk ook stiekem zou willen. Waarom is iedereen zo begaan met partijen als PvdA, D’66, Groen Links en SP? Dat Nederland kiest voor ‘rechts” is overduidelijk.

  1.   

   Grenzen sluiten, ik word helemaal weemoedig bij het idee. De grenzen weer dicht, de gulden terug en we schaffen het vrouwenkiesrecht weer af.
   Ik vind ook dat we ministers weer moeten aanspreken met ‘excellentie’ en de zondagsrust weer moeten invoeren.

   Zo moeilijk kan dat toch niet zijn en het resultaat is stil geluk.

   http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/ANP01:13867666

 2.   

  Stemmen afpakken van de PVV, wetende dat Buma hiermee tweedracht zaait in ‘t CDA. Dit gaat gewoon niet lukken. Er zulllen dissidenten opstaan die nog roomscher zijn dan den Paus, en nog linkser dan Attje Kuiken.
  Als ‘t CDA weer truttig op eieren gaat lopen en een mantelpakje van kemelhaar aantrekt en zich terugtrekt in de woestijn om te leven van bijen en schorpioenen, dan krijgen we dezelfde klucht als destijds met het gedoogkabinet.
  De staat betaalt per jaar al 7 miljard euro aan ontwikkelingshulp aan immigranten op eigen bodem. Hoe ruimhartig kun je zijn.
  Pronken met het gedachtengoed van de PVV om later als een kameleon van kleur te verschieten.

 3.   

  Ik zeg het niet graag, maar Buma slaat hier de spijker op de kop: de toepasselijke verdragen zijn nimmer bedoeld om massa-immigratie vanuit de derde wereld naar Europa te faciliteren. Eén van de dingen die echt moeten gebeuren om de instroom te beteugelen is een aanpassing van deze verdragen. Ook moet echt helder worden vastgelegd dat een vlucht vanuit zogeheten transitlanden, die op zich veilig zijn (Turkije, maar ook Griekenland, Servië, Slovenië et al) niet hoort te leiden tot een vluchtelingenstatus in landen zoals Nederland, die niet wezenlijk veiliger zijn dan enig transitland maar wel een veel beter, zij het overbelast, stelsel van sociale voorzieningen hebben.

  Verder dient ook duidelijk te worden dat het redden van vluchtelingen op volle zee, vaak in vaartuigen die niet daarvoor geschikt zijn, niet automatisch betekent: oppikken en afzetten op de oevers van enig EU-land.

  1.   

   Ik vind het ook een belangrijke stap in de goede richting..alleen dit is al een bewijs voor de beinvloeding door de PVV..het verdrag is niet zo zeer het probleem.. wel het grootscheepse misbruik ervan..gedekt door links.

 4.   

  Als Attje Kuiken spreekt namens de gehele PvdA, dan moet ik al deze glimlachende mensen een dringend advies geven.
  1) ga terug naar school en leer rekenen
  2) ga naar de huisarts wegens ernstige bloedverdunning
  3) lees geen vieze spirituele blaadjes uit India
  4) bouw een vluchtelingenstad op het landgoed van Marcel van Dam
  5) leer Turks of Arabisch en verlaat dit land
  6) plunder de bankrekening van Wim Kok en schenk het aan de armen
  7) bezoek een zware psycholoog wegens identiteitsverlies
  8) wees consequent en neem zoveel mogelijk vluchtelingen in huis
  9) probeer dit lang vol te houden, ondanks huiselijk geweld en onoverkomelijke meningsverschillen

 5.   

  In hetzelfde tv programma Buitenhof genaamd waar Buma aangeeft nooit meer met de PVV van de heer Wilders samen te willen werken doet hij dit proefballonnetje oplaten.

  Met welke politieke partijen denk het Christen Democratisch Afval dit idee te kunnen bewerkstelligen?

  1.   

   Dat wil hij helemaal niet, want dan had hij het gehad over het opzeggen van het verdrag ipv het veranderen van het verdrag.

   VVD en CDA hebben jaren lang geprobeerd om uit dezelfde electorale vijver als de LPF en PVV te vissen, wat ze bij de huidige situatie een beetje op begint te breken.

   1.   

    @Nog1
    Daar ben ik het dan wel met u over eens. Buma en zeker Omzigt trachten zich nu met deze retoriek in the picture te rijden.

 6.   

  Even los van de inhoud van Buma’s mening, gebruikt hij een lachwekkend argument; het verdrag was volgens hem bedoeld voor Europeanen, maar nu het ook gebruikt wordt voor niet-Europeanen wil hij ervan af.

  Het eerste gedeelte is gewoon niet waar, het verdrag stamt uit 1951 en de eerste groep die er gebruik van maakte waren de Koreaanse vluchtelingen.

  1.   

   @Nog1
   Ik heb niets met Buma, maar hij heeft gelijk. Dit verdrag stamt uit een tijd dat het ging over een speciaal probleem in de naweeën van WOII en de koude oorlog. Het is kolder om dat te veralgemeniseren.

 7.   

  Heel goed van Buma maar hij weet dat hij straks voor het omgekeerde gaat bij kruisje tekenen.

 8.   

  ‘Wat de PvdA betreft zijn deze asielzoekers gewoon nieuwe Nederlanders, die voor de rest van hun leven in ons land blijven wonen.’

  Wat dat betreft ben ik het met de PvdA eens, deze asielzoekers krijgen we met spons en zeem niet meer weg.

  Net op het 16.30 uur nieuws: Duitsland zit vol, zeggen een groot aantal burgemeesters. Er kan niemand meer bij.

  Gek dat gewone burgers al lang zagen aankomen dat de opvang niet einedeloos kan doorgaan. Maar ‘de politiek’ dacht en denkt dat het oeverloos kan doorgaan.

  Rekenen kan bijna niemand meer van de regering en kamer-leden. Een taart blijft een taart. Je kunt er steeds dunnere plakjes van snijden, maar niet oeverloos.

  1.   

   Gelukkig is de invloed van de PVDA flink tanende, dus ik wil nog wel eens zien of we die sprinkhanen niet meer weg kunnen krijgen.

 9.   

  Het Vluchtelingenverdrag opzeggen is onmogelijk maar ik vind het hartstikke goed van politici als Wilders en Buma dat ze niet alleen creatief nadenken over zaken die helemaal niet kunnen maar ons er ook alles over vertellen.
  Dromen lijken dan geen bedrog en als we wakker zijn dan dromen we nog.

  Politiek is een vorm van kunst.

  1.   

   Onmogelijk? Aan het verdrag van Dublin veegde men binnen enkele dagen zijn reet af, niks is onmogelijk.

   1.   

    Terzo
    Correct.

 10.   

  Ach, het CDA heeft aan alle narigheid van wat nu Nederland bekomt aan de wieg gestaan om het zover te laten komen.
  Geloof elk idee wat een cdaer neer plempt toch niet. Alleen een 0 zetel aantal voor het CDA zal redding brengen. Geldt ook voor VVD en PvdA.
  Weg met gevestigde orde partijen. Nagels aan doodskisten zijn het.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!