Europese Hof: Bedrijven mogen gegevens Europeanen niet opslaan in Amerika

Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, wordt soms ook wel vergeleken met Big Brother.
Foto:

Gegevens van inwoners van de Europese Unie mogen door bedrijven niet zomaar worden opgeslagen op servers in de Verenigde Staten.

Dat bericht het Algemeen Dagblad vandaag.

Het Europese Hof kwam tot deze beslissing in een zaak die een Oostenrijker had aangespannen tegen Facebook.

De rechtszaak weer aangespannen in Ierland, omdat het Europese hoofdkantoor van Facebook daar gevestigd is. De Oostenrijker Scherms was er niet blij mee dat zijn Facebook-gegevens opgeslagen werden op een Amerikaanse server. Dit omdat de Amerikanen een bijzonder uitgebreid netwerk hebben om mensen te kunnen bespioneren.

Het AD legt uit wat deze uitspraak betekent voor Nederlandse gebruikers van Facebook, de meest populaire social media website ter wereld:

Voor Nederlandse gebruikers van Facebook en Twitter betekent de uitspraak dat het voortaan makkelijker wordt om te klagen bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Het CBP mag zelfs het opslaan van data van Facebookgebruikers (wat je liket, welke filmpjes je kijkt en wie je vrienden zijn, je emailadres en adresgegevens) door de sociale netwerksite in de Verenigde Staten verbieden.

Ben jij een Facebook-gebruiker? Zo ja, maak jij je druk om je privacy? En ben je blij met de uitspraak van het Europese Hof?

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!