Geert Wilders onder vuur in asieldebat

Geen categorieokt 14 2015, 20:08
Sybrand Buma zet aanval op Wilders in.
Geert Wilders kreeg bij het asieldebat woensdag felle kritiek te verduren. Vooral CDA-fractievoorzitter Buma nam de PVV-leider onder vuur. Zo beschuldigde de CDA'er hem er onder meer van oneerlijk te zijn. Volgens Buma heeft Wilders er eerder mee ingestemd om de grootschalige opvang van asielzoekers mogelijk te maken.
Ook bevreemde het de CDA-leider dat Wilders de Tweede Kamer uitmaakt voor 'nepparlement', terwijl hij volgens Buma zelf zijn werk als volksvertegenwoordiger niet serieus neemt. In augustus stemde de PVV voor de Crisis- en Herstelwet, waarin ook de grootschalige opvang van asielzoekers wordt voorgesteld. Volgens Wilders is het verwijt van Buma onterecht, omdat de PVV destijds bezwaar maakte tegen de opvanglocaties. Buma wees Wilders' tegenwerping resoluut van de hand: "U weet niet eens over welke wet het gaat".
Ook Alexander Pechtold (D66) bekritiseerde Wilders. Toen Wilders het kabinet Rutte I steunde als gedoogpartner, kwamen er namelijk 16.000 asielzoekers Nederland binnen:

"Toen u aan de knoppen draaide, heeft u er niets tegen gedaan. U belooft, maar levert nooit"

Wildes reageerde op de verwijten door te herhalen dat de PVV geen enkele asielzoeker meer wil toelaten en de Nederlandse grenzen wil sluiten. Hij stelde dat partijen als CDA en D66 "losgeweekt zijn van de realiteit van de straat". Die partijen zouden de zorgen van Nederlanders niet serieus nemen. Ook wees Wilders op de huidige opiniepeilingen waarin de PVV torenhoog staat.
De PVV diende een motie van wantrouwen in tegen het kabinet met betrekking tot het asielbeleid. De enige partij die de motie ook steunde, was VNL, de partij van Bram Moszkowicz en Joram van Klaveren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten