Hij keek een avondje series op zijn laptop. Zijn moeder kreeg daarvoor de rekening: €1100

Geen categorieokt 22 2015, 21:00
Na het kijken van 'Popcorn Time', wordt het voorlopig even 'onbelegde beschuitjes met water' voor deze serieskijkende student.
Toen hij een tijdje in Duitsland bivakkeerde voor een stage, dacht een student zijn avondje ontspanning perfect te kunnen oprichten. Stoel naar achteren, benen op het bureau... en tv-series kijken maar! Via de app Popcorn Time zette hij een heel seizoen van The Vampire Diaries op. Lekker gratis kijken!
Alhoewel... gratis? Dat bleek dus wel mee te vallen. Thuis in Nederland ontving zijn stomverbaasde moeder vervolgens een brief: of zij even €1090 wilde aftikken. Aan de Duitse variant van Stichting Brein, wegens een flagrante schending van het auteursrecht:

Het duurde niet lang of er lag een envelop bij zijn moeder in Bemmel op de mat met een boete. De schade: €1090.

In Nederland worden op dit moment eindgebruikers van dergelijke diensten nog niet aangepakt. Auteursrechtenwaakhond Stichting Brein richt zich juist op de aanbieders. Zo heeft de stichting in het verleden al verschillende sites offline laten halen die het programma Popcorn Time aanbieden. Ook was het verantwoordelijk voor het tijdelijk blokkeren van de beruchte downloadsite The Pirate Bay, al werd deze blokkade opgeheven toen bleek dat het in het praktijk weinig effectief was.

Als de student in kwestie z'n serie gewoon in Nederland had gekeken was er niet bijzonder veel aan de hand geweest, maar Duitsland heeft jegens dit soort zaken een zero tolerance-beleid. Eerder werden mensen die illegaal naar porno hadden gekeken ook al gedreigd met een boete. Als ze die niet zouden betalen, zou hun naam op een 'online schandpaal' komen te prijken, waar iedereen dan kon zien welke erotisch films ze wanneer hadden bekeken.
Nederland lijkt nog geen dergelijk beleid te willen voeren, maar de waakhond van de entertainmentindustrie - Stichting Brein - wil ook niets nadrukkelijk uitsluiten voor de toekomst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten