Hoera! Nederland krijgt twee pandaberen cadeau van China

Geen categorieokt 26 2015, 15:00
Het staatsbezoek leverde een leuke verrassing op: Voor het eerst komen er reuzenpanda's naar Nederland!
Het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan China komt Nederland op een mooie dierenverrassing te staan: China doet twee reuzenpanda's cadeau aan ons land.
De panda's gaan wonen in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Daarmee wordt die dierentuin de enige in Nederland waar panda's te zien zullen zijn. Het gebeurt maar zeer zelden dat China panda's het land uit laat gaan: Slechts vijftig van de in totaal 1864 panda's leven buiten China, en die zijn verdeeld over 18 dierentuinen. Het is dus erg bijzonder dat Nederland panda's krijgt. Ook minister Koenders noemde de komst van de panda's een grote eer. China heeft panda's in het verleden vaker ingezet voor om de betrekkingen met andere landen te verbeteren. Bij een bezoek van premier Rutte aan China in 2013 beweerden deskundigen nog dat Nederland geen kans zou maken op een panda, omdat ons land voor China niet belangrijk genoeg zou zijn. De Chinezen lijken daar nu anders over te denken.
Ook de woordvoerder van het Ouwehands Dierenpark is dolenthousiast:

Dit is fantastisch nieuws, niet alleen voor ons, maar voor heel Nederland.

Nederlandse pandaliefhebbers hoeven dus in het vervolg niet meer naar het buitenland om hun favoriete dier in het echt te zien, maar kunnen gewoon een dagje naar Rhenen. Overigens is het ook goed nieuws voor de panda's wereldwijd: Nederland zal meer samenwerken met China om kennis en expertise uit te wisselen over de bescherming en eventuele fokprogramma's voor de bedreigde diersoort.
Officieel worden de panda's trouwens uitgeleend aan Nederland. Strikt genomen blijven ze dus eigendom van China. Normaliter moeten landen geld betalen aan China voor de 'huur' van de goedmoedige bamboeliefhebbers, maar volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er voor Nederland geen kosten verbonden aan de panda's.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten