Kanshebbers voor de Nobelprijs dit jaar: Merkel, de Paus, de FARC en Iraanse minister

Geen categorieokt 04 2015, 12:00
Nobelprijs-watchers hebben de shortlist opgesteld.
Het is heel goed mogelijk dat de Nobelprijs ook in 2015 weer een relatief of zelfs vrij controversiële winnaar kent. Aankomende week zal het Nobelcomité bekendmaken wie met de prijs aan de haal gaat. Ingewijden hebben de pers getipt over enkele mogelijke kanshebbers:
De hoofdrolspelers in de onderhandelingen over het Iraanse kernprogramma, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif en zijn Amerikaanse collega John Kerry, staan eveneens in het lijstje van Nobeliana. Dat geldt ook voor de Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC, die vorige week een akkoord bereikten.
Nobeliana is een groepering van Noorse historici die zich gespecialiseerd hebben in de geschiedenis van de Nobelprijs. Overigens dichten zij dit jaar de meeste kansen toe aan Paus Franciscus, Angela Merkel, de Eritrese priester Mussie Zerai en de Russische krant Novaya Gazeta de beste papieren hebben om de prijs dit jaar op hun haardschouw te mogen zetten.
De Nobelprijs heeft een recente geschiedenis met controversiële winnaars. De ontvangers van de afgelopen jaren kregen dan ook veel kritiek te verduren. Hij is bijvoorbeeld in 2007 uitgereikt aan Al Gore, die met zijn klimaatsfilm An Inconvenient Truth volgens velen niets voor de vrede heeft betekend. Ook was in 2009 een ontvanger Barack Obama, terwijl hij pas net gekozen had en zijn termijn als president praktisch nog moest beginnen. Ook de uitreiking aan de Europese Unie in 2012 tenmidden van één van de grootste existentiële crises sinds diens oprichting werd argwanend bekeken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten