Man kan geen schone wc vinden voor zijn moeder. Dan bedenkt hij deze originele en effectieve oplossing

Geen categorieokt 16 2015, 12:58
En hij verbetert ook nog eens de levens van talloze mensen.
Mudit Tyagi is een Indiase man. Hij is erg close met zijn moeder, en één van hun favoriete bezigheden is om samen door het land te reizen. Maar daar stuitte Mudit op een probleem: Het was heel erg lastig om een openbare wc te vinden onderweg ... laat staan een schone. Zoals je je wel kunt voorstellen, is dat in India nog een stuk lastiger dan in Nederland. Met alle (hygiënische) gevolgen van dien. Maar Mudit ging niet bij de pakken neer zitten. Hij vindt dat iedereen die onderweg is, toegang moet hebben tot een schone wc en niet genoegen moet nemen met één of ander vies gat in de grond.
Zijn oplossing is even creatief als briljant. Mudit ontwikkelde een app voor smartphones waarmee schone openbare wc's in een mum van tijd te vinden zijn. Hij vertrouwt daarbij op de bijdragen van andere gebruikers van de app: Iedereen die een schoon toilet tegenkomt, kan dat met een druk op de knop toevoegen in de app zodat ook andere gebruikers het kunnen zien. Ook maakt de app gebruik van data van Google om mensen snel naar een schone wc te wijzen.
5_list_view
Inmiddels heeft de app al duizenden gebruikers, en dat worden er alleen maar meer. Mudit is blij dat zoveel mensen de app – die hij eigenlijk had gemaakt voor zijn moeder – nuttig vinden, en meehelpen om wc's te registreren:

"Onze hoop is dat als meer mensen de app gaan gebruiken, steeds meer mensen de toiletten die ze vinden gaan delen, en de informatie verder wordt verspreid. Je kunt niet in je eentje de gemeenschap helpen, mensen moeten zelf ook meedoen. Dus, we kunnen deze platformen creëren en de technologie ontwikkelen, maar het wordt pas echt handig als mensen ook zelf gaan deelnemen."

De app heet Susuvidha, maar ondanks de Indiase naam is hij overal ter wereld te downloaden en te gebruiken. Bovendien is de app gratis, want Mudit wil juist dat arme mensen in zijn land ervan gaan gebruikmaken. Die mensen hebben namelijk vaak geen toegang tot schone sanitaire voorzieningen, en Mudit wil verbetering brengen in hun situatie. Later wil Mudit ook geld gaan verdienen met zijn app, bijvoorbeeld met advertenties:

"Twintig procent van de winst zal worden gedoneerd aan de Sulabh Internationale Sociale Diensten Organisatie om Indiase dorpen te ondersteunen, en hun onderzoek naar de ontwikkeling van veilige en goedkope toiletten. Bovendien zal vijftig procent worden geïnvesteerd om kleine ondernemers te steunen die zich inzetten voor de toegankelijkheid van schone wc's."

Fantastisch hoe Mudit niet alleen zijn moeder, maar al zijn landgenoten helpt. Het is ontzettend belangrijk voor de volksgezondheid dat mensen toegang hebben tot schoon sanitair. Mudit zorgt daarvoor met zijn even simpele als briljante initiatief. Hij zat niet bij de pakken neer, maar bracht zelf verbetering in de situatie. Daarom is hij de held van de dag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten