Met een paard en een lading boeken reist hij over het platteland van Indonesië. Zijn doel? Kinderen laten lezen

Geen categorieokt 26 2015, 19:00
Deze Indonesische dorpeling wil kinderen aanmoedigen om meer te lezen. Hoe hij dat doet, is hoogst origineel: Hij heeft een paardrijdende bibliotheek opgericht. Met zijn paard Luna reist Radwan Sururi (42) over het platteland van Java, het grootste eiland van Indonesië. Op Luna's rug hangt een kist vol met kinderboeken, die Sururi (of Ruri, zoals hij wordt genoemd) bereikbaar wil maken voor dorpskinderen op het eiland. Hij legt uit:

Het doel van deze bibliotheek is lezen bevorderen. De reden dat ik een paard gebruik, is omdat, volgens mij, kinderen hierdoor worden aangetrokken.

[caption id="attachment_122690" align="aligncenter" width="760"]Screen Shot 2015-10-26 at 17.08.09 Ruri wil dat kinderen meer gaan lezen[/caption]
Afgaande op het enthousiasme van de plaatselijke dorpsjeugd, heeft Ruri met zijn rijdende bibliotheek een gat in de markt gevonden. Febriyan, één van zijn grootste fans, vertelt waarom hij zo blij is met het initiatief:

Ik ben enorm blij met deze paard-bibliotheek. Het helpt me in mijn kennis, en helpt me met mijn schoolwerk!

[caption id="attachment_122691" align="aligncenter" width="659"]Febriyan is dolblij met de <a href=boeken" width="659" height="422" /> Febriyan is dolblij met de boeken[/caption]
De boeken zijn volledig gratis om te lenen. Alle boeken zijn gedoneerd door vrienden en andere geïnteresseerden die het een fantastisch initiatief vinden om kinderen meer te laten lezen. Relatief veel mensen in Indonesië kunnen lezen en schrijven en het onderwijs is er over het algemeen goed. Maar volgens ouders in het Aziatische land kijken hun kinderen liever tv dan dat ze eens een boek pakken – iets wat ook veel Nederlanders bekend in de oren zal klinken. Vandaar dat Ruri met zijn originele plan kwam.
Screen Shot 2015-10-26 at 17.08.53
In de Javaanse dorpjes zijn bibliotheken nergens te bekennen, en de paardrijdende bieb van Ruri is dus de enige manier waarop kinderen toegang krijgen tot nieuwe boeken die voor hen geschikt zijn. De boeken zijn er in alle niveaus, dus zowel beginnende lezertjes als gevorderde boekenwurmen worden in hun leesbehoefte voorzien.
Wat een held, die Ruri. Met zijn kleinschalige initiatief weet hij wel mooi tientallen kinderen aan het lezen te krijgen. Laten we hopen dat zijn inspirerende voorbeeld op meer plekken navolging vindt. Lezen is immers niet alleen erg leuk, het is ook een vereiste voor goed onderwijs – en dus voor een welvarende economie.
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/10/Mobile-library-delivers-books-on-horseback-in-rural-Indonesia-360p.mp4"][/video]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten