Netanyahu: Abbas moet stoppen met ophitsing tegen Israël

De Israëlische premier wil met de Palestijnse president Abbas praten over het oplaaiende geweld in Israël. 

Ook wil Netanyahu met leiders van Arabische landen in gesprek om de rust in zijn land te doen wederkeren, meldde hij donderdag. De afgelopen twee weken werden tientallen Israëli’s gedood en verwond bij steekpartijen door Palestijnse terroristen. Ook kwamen Palestijnen om bij rellen met het Israëlische leger.

Netanyahu vindt dat Abbas medeschuldig is aan het oplaaien van het geweld. De Palestijnse leider beweert namelijk dat Israël de Tempelberg wil overnemen, waar de voor moslims heilige Al-Aqsa moskee staat. Ook beweert Abbas dat Israël Palestijnse jongeren “executeert”. Volgens Netanyahu zijn dit soort uitspraken de oorzaak van het toenemende geweld. Hij roept de internationale gemeenschap dan ook op om Abbas tot de orde te roepen.

“Abbas hitst op tot moord. Houd hem verantwoordelijk en houd ermee op om zijn acties te rechtvaardigen. Het eerste wat nodig is bij het bestrijden van terrorisme is morele helderheid. Niets rechtvaardigt terrorisme, niets maakt het zuiver. Houd ermee op om het te bagatelliseren.”

Hij verwees naar Abbas’ bewering dat Israël een onschuldige dertienjarige Palestijnse jongen zou hebben vermoord. In werkelijkheid had de jongen even daarvoor een Israëlische tiener neergestoken. Bovendien is de Palestijnse jongen niet gedood door de Israëlische politie, maar ligt hij levend en wel in het ziekenhuis.

846d3919a70ee41aaad20f2ff14c3a61b60e563a

 

Veel experts zijn bang dat het oplaaiende geweld in Israël zal leiden tot een derde intifada, een gewapende opstand van Palestijnen tegen Israëli’s. De tweede intifada, die in 2000 plaatsvond, werd gekenmerkt door veel bomaanslagen in Israëlische restaurants en het openbaar vervoer. Nu lijken vooral steekpartijen het favoriete wapen te zijn van Palestijnse terroristen. Het is de vraag of een ontmoeting tussen Abbas en Netanyahu kan leiden tot een vermindering van het geweld.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Svetlana

  De ophitsing tegen Israël is nog maar pas begonnen. You have seen nothing yet!

  1. AJGRaalte

   Nou, die ophitsing tegen Israel is al zo’n 70 jaar aan de gang en tegen Joden al eeuwen!!! Dus we hebben alles al zo’n beetje gezien, denk ik.

 2. Svetlana

  De ophitsing tegen Israël is nog maar pas begonnen. You have seen nothing yet! Hoop dat Iran een beetje vaart maakt

  1. toetssteen

   @Svetlana
   Een keer verzenden is wel genoeg hoor.
   Inzake Iran, waarom zou Iran heisa gaan maken t.o.v. Israël. Me dunkt dat ze Israël beter te vriend kunnen houden. Vanwege die fanatieke IS salafisten bedoel ik.

  2. Seneca

   Jij ook niet! Mark my wordt, jij smerig communistisch loeder!

 3. Terzo

  Als Israël verstandig is flikkeren zij al die Palestijnen het land uit!

 4. Likoednl

  De oorzaak van het geweld is de hersenspoeling van Palestijnse kinderen tot terroristen en Jodenhaters. Die leren al heel jong dat wie dood gaat als terrorist daardoor de islamitische hemel in mag. Dat leren zij op de Palestijnse scholen, moskeeen en van de televisie, kijk zelf maar:

  http://likud.nl/2015/10/wat-wil-jij-worden-als-je-groot-bent-ingenieur-dan-kan-ik-joden-opblazen/

 5. Anneke

  Je sluit delen van een land waar een volk woont af, bombardeert het van tijd tot tijd. Zorgt er met allerlei blokkades e.d. voor dat een volk niet zelfredzaam kan worden en snapt dan niet dat een volk zich tegen dat lot verzet en je roept de leider van dat volk op zich koest te houden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.