Ongelooflijk: pinguïn zwemt elk jaar 3200 kilometer om terug te komen bij de man die voor hem zorgde toen hij ziek was

Geen categorieokt 24 2015, 16:00
Dit is misschien wel de vreemdste vriendschap ooit. En toch werkt het voor beide betrokkenen.
Op een tropisch strand in Brazilië loopt er een goed gekleed mannetje rond die daar op de één of andere manier niet thuishoort. Tenminste, dat zou je zeggen als outsider. Lokale burgers vinden hem er namelijk wel bijhoren, en zijn gedrag maakt duidelijk dat hij daar zelf net zo over denkt. Hij houdt zijn hoofd en kin omhoog, kijkt blij rond... eet vis, en zwemt zelfs met enige regelmaat met zijn beste vriend: de 71-jarige João Pereira de Souza.
Screen Shot 2015-10-24 at 12.52.09
Het mannetje? Een pinguïn genaamd Jinjing.
João is een weduwnaar. Hoewel hij kinderen heeft ziet hij ze niet zo vaak, wat voor een groot deel komt doordat ze 6 uur bij hem weg wonen, in Rio de Janeiro. Dit terwijl hun vader in een dorp woont, aan het water, waar hij voor zichzelf zorgt door te vissen.
De bejaarde man is weliswaar vrij oud, maar hij zit nog bomvol energie. Zijn geheim? Zijn wonderbaarlijke vriendschap met Jinjing de pinguïn.
In 2011 keek João om zich heen op het strand toen hij ineens een pinguïn zag; het arme beest was er bijzonder slecht aan toe. Zo was hij bedekt met olie. Zijn kracht was totaal verdwenen; hij kon zelfs niet eens op eigen kracht eten.
Screen Shot 2015-10-24 at 12.52.15
En dus pakte João het beestje op, nam hij hem mee naar huis, en verzorgde hij hem. Hij haalde de olie van Jinjing en gaf hem vis. Al snel hechtte de pinguïn zich aan hem en begon hij zich als een soort van hond te gedragen: bijzonder loyaal en altijd bij zijn 'baasje' willen zijn.
Op een gegeven moment zag João dat Jinjing genoeg kracht had. En dus zette hij de pinguïn weer vrij. Dat ging echter niet helemaal als gepland: Jinjing ging namelijk nergens heen. Het beestje wilde bij zijn 'baasje' zijn en zorgde ervoor dat hij zijn zin kreeg. Op een dag gaf João de pinguïn zelfs aan een vriend, die de Jinjing meenam op zijn boot. Na kilometers te hebben gevaren 'bevrijde' hij het dier, daarna vaarde hij rustig terug naar João's dorp.
Screen Shot 2015-10-24 at 12.52.25
Bij aankomst zag hij dat Jinjing er ook al was.
Sindsdien zijn de twee werkelijk onafscheidelijk. Daardoor zijn ze een groot verhaal geworden in Brazilië én daarbuiten. Onlangs publiceerde de Wall Street Journal een fascinerend (en hilarisch) artikel over de twee. Daaruit blijkt niet alleen dat Jinjing een welkome gast is in het dorp, maar ook dat hij met enige regelmaat op avontuur gaat - soms is hij zelfs maanden weg - maar uiteindelijk iedere keer weer terugkomt bij João.
Sterker nog, Jinjing is behoorlijk jaloers. Als honden of katten bij João in de buurt komen valt hij ze aan. Hij kalmeert pas als ze wegrennen en hij João weer voor zichzelf heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten