Oorlogsmisdadiger Siert Bruins is overleden

Geen categorieokt 13 2015, 13:00
Siert Bruins, één van de bekendste oorlogsmisdadigers van Nederland, is twee weken geleden overleden. Dat bericht het Dagblad van het Noorden. Volgens de krant overleed Bruins twee weken geleden al. Hij was 94 jaar oud.
Hoewel Bruins geboren en getogen was in Nederland was hij een hardcore nazi. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij zowel in de SD als de Waffen SS, Hitlers beruchte keurkorps dat massaslachtingen aanrichtte onder alle volkeren die als 'untermenschen' werden beschouwd. Het was de SS die joden verzamelde aan het Oostfront en ze vervolgens massaal vermoordde. Ook waren het SS'ers die de bekende en beruchte nazi-concentratiekampen beheerden, waar ze zo'n zes tot zeven miljoen joden vergasten.
Bruins dood
Bruins diende in het Oosten, maar werkte ook in Nederland voor de Duitse inlichtingendienst. Aan die werkzaamheden had hij zijn bijnaam te danken: de beul van Appingedam. In die hoedanigheid pleegde hij verschillende oorlogsmisdaden, waarvan met name verzetsstrijders het slachtoffer waren.
Zo werd Bruins onder meer beschuldigd van de moord op verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema in 1944. Hoewel het er jarenlang alle schijn van had dat Bruins zou wegkomen met deze moord, werd hij in 2013 alsnog vervolgd door het Duitse Openbaar Ministerie. Helaas concludeerde de rechter in 2014 dat er te weinig bewijs was om Bruins te veroordelen wegens moord. Wel was hij schuldig aan doodslag, maar helaas was dat misdrijf al verjaard.
Screen Shot 2015-10-13 at 12.47.47
Hoewel Bruins dus wegkwam met die moord heeft hij in de jaren 80 van de vorige eeuw wel degelijk vijf jaar lang vastgezeten. Dat was vanwege de moord op de joodse broers Meijer en Lazarus Sleutelberg. Kort na de oorlog werd hij hiervoor al in Nederland ter dood veroordeeld, een straf die later omgezet werd in levenslang. Helaas vluchtte Bruins echter naar Duitsland, waar hij dertig jaar lang in alle vrijheid kon leven. Pas in de jaren 80 werd hij daar ook vervolgd en vervolgens vastgezet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten