Peiling: PVV-schip blijft op stoom. Kapitein Wilders vaart ver voor al z’n concurrenten uit

Als de Tweede Kamer-verkiezingen een zeilwedstrijd waren, was Wilders nu bezig met een overwinningsrondje terwijl zijn concurrenten pas net halverwege zijn.

Ook deze week noteert de PVV weer een uitzonderlijk goede score in de peilingen van Maurice de Hond. Alhoewel de partij geen nieuwe zetels erbij krijgt, mag Geert Wilders zich desondanks gelukkig prijzen met de 37 zetels die hij behoudt. Z’n afstand tot de andere partijen – nummers twee VVD en CDA zitten op 19 zetels – blijft dan ook enkele straatlengtes:

pvvpeiling

Vorige week klom de PVV in de peiling van De Hond naar 37 zetels en vestigde daarmee een record: nog nooit behaalde de immigratiekritische partij zoveel steun onder het Nederlands publiek.

Maurice de Hond zelf beschrijft ook dat de PVV over de hele linie, bij elke groep in de samenleving, momenteel een prachtige score noteert:

Bij alle leeftijdsgroepen is de PVV de grootste. Maar bij de groep tussen 18 en 35 jaar is het verschil met de partijen die daarop volgen (D66 en Groen Links) maar 4% en bij de groep tussen de 35 en 50 jaar is het verschil met de VVD, die op de 2e plaats staat 15%. Bij de kiezers boven de 50 jaar volgt het CDA op 6% achter de PVV.

Ook doet de partij het zowel bij mannen als bij vrouwen goed:

peilingleeftijd

Wordt Geert Wilders de volgende premier van Nederland? Wie het weet, mag het zeggen…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Wim

  Wordt Geert Wilders de volgende premier van Nederland? ……………
  Denk het niet ,niet goedschiks opgeruimd dan kwaadschiks door zijn tegenstanders.
  Denk dat de Hond ook opdracht heeft de peiling een beetje te temperen.De gevoelige klappen moeten nog komen.Al sta ik nog steeds (ook weer niet)verbaasd over de eenzijdige berichtgeving in de media.

  1. Daniel

   Deskundig commentaar Wim. Het zal mij niet verbazen dat ze de PVV als vee gaan ruimen, die hoge heren in Den Haag.

 2. toetssteen

  Tweede grafiekje is veelzeggend. Tussen 35-50 stemt 43% PVV/VVD. Om daar aan te komen moet de rest heel wat clubjes bij elkaar harken. Maar ik begrijp het wel, want in die leeftijd bevinden zich de mensen die de belastingen ophoesten.

 3. poldi

  De PVV had 39 zetels moeten hebben want gisteren had de PVV volgens de actuele thermometer er 2 zetels bij moeten hebben en dat ging ten koste van de VVD, 50lus, VNL en de PvdD.
  Ik hou de actuele peilingen al wekenlang bij en tot nu toe klopten de uitslagen. Maar nu wordt alles uit de kast gehaald om de opmars van de PVV te temperen.
  Zo kennen we onze Manipulator De Hond weer.

 4. Aa

  Vanaf 18 jaar en verder over alle leeftijden blijkt dat de PVV bij procentueel veel kiezers
  de voorkeur heeft. Daar kan verder geen partij aan tippen. Leeftijd 35-50 zelfs 2 x groter dan dezelfde groep bij de VVD. Ook de linkse partijen komen er bekaaid vanaf met uitzondering van de SP. En dat verbaasd mij dan weer.

 5. Wim

  Als ratten komen ze uit hun hol.
  DEN HAAG –
  Dat PVV-leider Geert Wilders het parlement nep noemt, is een ondermijning van de parlementaire democratie. Dat stelde de voormalige voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas, in het programma WNL op Zondag.
  Hoe noemt deze gluiperd dan 1000 Euro beloven en niet geven wat is dat voor soort ondermijnen.

  1. Wim

   Of geen cent meer naar Griekenland.

   1. Wim

    Indien je met zulke beloftes toch gekozen wordt en het niet doet ben je nep.Heel goed gezien van Wilders.

  2. Limburgse Kuifje

   Ja hoor wat die Weisglas nu weer bazelt! Het ondermijnen van de parlementaire democratie wordt niet door Wilders gedaan maar door al die andere partijen die al op voorhand zeggen dat ze NIET met Wilders willen samenwerken en op deze wijze dus miljoenen mensen (kiezers van de parlementaire democratie) buitensluiten met hun cordon-sanitaire. Zij zijn het die zich moeten schamen! Maar ik ben dit wel gewend van Weisglas, de man die altijd een rood neusje heeft van al die borrels die hij drinkt.

  3. poldi

   Oh….. wat zijn ze bang voor Wilders.
   En hoe doorzichtig hun stellingname tegen Wilders.

   Al is de hetze tegen Wilders nog zo fel,
   de peilingen bewijzen het tegendeel wel !

   1. Wim

    Wilders is bezig met de problemen in dit land en de oplossingen daarbij kijkt hij vooruit,de rest van de partijen is alleen bezig met Wilders en niet met de problemen. Typisch is het voorbeeld van Samson laat het land maar vol lopen we zien wel.

 6. Daniel

  De-islamiseren: alle islamitische migratie stoppen, jihadisten het land uit, grenzen dicht.
  Leger inzetten om stations, straten en winkelcentra te beschermen.

  Dit verzin ik niet maar dat heeft Geert Wilders al jaren geroepen.

  Hij zei ook bij een gelegenheid: “Vooruitgang bestaat niet in de Europese politiek, en dat is maar goed ook, want zoals het is, is het al erg genoeg.”

  Hans Janmaat van de Centrumdemocraten voorspelde dit al 35 jaren geleden, zo lang is bestuurlijke elite doof voor dramatische gevolgen van deze middeleeuwse opvattingen uit hun middeleeuwse cultuur. Laten we nog maar eens een paar honderdduizend Syriërs binnen halen….

  Eigenlijk zijn radicale opvattingen best lekker.
  Een onwrikbaar wereldbeeld heeft zijn aantrekkelijke kanten, het verschaft aangename zekerheden en voorkomt veel getob.
  Elke wereldreligie en elke wereldideologie kent zijn radicalen, vaak mensen met heimwee naar de radicale wortels en zuivere dogma’s van de overtuiging die ze aanhangen.

  Niet iedereen houdt van twijfel als levenshouding.

  Het mag wel wat harder allemaal. Echt iemand aanpakken, het straffen en belonen, is er een beetje uit. Het moet allemaal samen, bespreken, gooi het in de groep, nog een keer praten.

  Dat is niet de stijl van Geert, zacht gezegd. De knoet van Geert werd een begrip in het zaterdagse politieke klasje . ‘Wil je niet meedoen? Dan kun je nu weg.’

  Duidelijkheid geven en consequent zijn blijft het best. En dúrven ingrijpen. Of het nou de beste of de slechtste is. Zo werkt het bij kinderen. Zo werkt het in de tweede kamer, óók bij de toppers. Juist bij de toppers. Maar Geert was ook heel warm, hoor.

  Als Geert maar de goede mensen kan vinden voor zijn kabinet. Wat er nu zit zijn er niet veel geschikt als minister of staatssecretaris. Dat wordt straks het grote knelpunt. Geert kan veel, maar alleen regeren wil hij niet. Hij is geen dictator, al is hij wel de baas in de PVV. Sterker, Geert is de PVV.

  1. nick

   Daniel je hebt gelijk, maar het valt mee hoor, met ‘niet de geschikte mensen voor ministersposten’. Er zijn zeker wel bekwame en geschikte mensen met voldoende achtergrond en interlectueel vermogen, die wel kunnen nadenken en het wel goed voor hebben met ons land en zijn bevolking.
   Wanneer ik kijk wat er nu zit aan (PvdA) minister en aanverwant volk, vreselijk, dan kan de PVV zeker veel beter aanleveren.
   En vergeet niet dat er ook nog een niet bekendzijnde achterban is die heel graag Wilders willen bijstaan om ons land te redden. Ik maak me daar geen zorgen over!

  2. toetssteen

   @Daniel
   C.v.’s lezen Daniel. Zou u dat doen zou u weten dat Teun van Dijck Ir. is en een hele mooie staat van dienst heeft opgebouwd, voorts nog een econome, een meester in de rechten, enfin, ga uzelf inlezen.

   1. nick

    idd, Toets en zo zijn er echt veel meer!! Hoe vaak heeft Van Dijk niet gewaarschuwd en uitgelegd wat er zo fout is aan het financiele plaatje van de coalitie! Hoe gelijk krijgt ook hij iedere keer. En hoe wordt deze man genegeerd!!
    Het zou een goed ding zijn wanneer deze zeer capabele mensen meer aan de weg zouden timmeren. Maar ja, ze krijgen geen podium van de media en als ze het wel krijgen is deze bedoeld om belachelijk te maken. Niet erg motiverend om jezelf trachten te profileren.
    Maar het is een groot en gesponnen vooroordeel dat de PVV geen capabele mensen heeft, grote onzin! Velen steken met kop en schouder uit boven de huidige landvernietigers.

    1. toetssteen

     @Nick
     Ach het is hetzelfde als beweren dat alleen laagopgeleiden PVV stemmen. Het zal voor de verstokte Jole adepten wel prettig voelen om zich beter te wanen. De waarheid ligt echter al geruime tijd anders, maar ja, dat erkennen gaat hem niet worden.

   2. Daniel

    Beste Toetsteen, Teun van Dijck is Ir., mijn broer ook, ik zou mijn broer niet graag als minister zien. Trouwens Diederik Samsom is ook Ir.
    Johan Cruijff heeft alleen een zwemdiploma, hem zou ik wel als minister of staatssecretaris willen zien.

    Ministeriabel is wat anders dan kamergeleerde, Geert heeft de muur ook niet vol hangen met diploma ’s en toch……

    De PvdA heeft altijd veel academici in haar gelederen en daar ben ik nooit van onder de indruk geraakt.

    1. toetssteen

     @Daniel
     Zucht, ja Ir. weg en waterbouwkunde lijkt me ook niet iets op financiën, zomin als een Ir. in elektronica.

     Maar ik heb even het CV van Van Dijck een stukje gekopieerd:

     —Atheneum-b, 1975-1982
     Bedrijfskunde Technische Universiteit Eindhoven, 1982-1988

     Loopbaan
     Systeemontwerper BSO/Origin, 1989-1991
     Consultant Ernst & Young, 1991-1993
     Hoofd Bedrijfsbureau DOW, 1993-1996
     Organisatie-adviseur ING Fatum, 1996-1998
     Eigenaar van 3 restaurants Hospitality, 1998-2002
     Directeur DPV ad Interim bv, 2002-2006

     En gaat u nu nog zeggen dat de man een soort van Cruijff is?
     Van Dijck komt recht van de werkvloer, wat u beschrijft zijn academici die recht vanaf de uni de politiek instromen en nauwelijks tot soms helemaal geen ervaring hebben. Ja daarna, dan stromen ze de snoepbaantjes in, dan krijgt u zulke wezensvreemd dwazen als een nijpels die op een positie zit waar hij de ballen verstand van heeft.

 7. henk vintage

  Poldi, net zo als jij hou ik de actuele thermometer van de Hond de hele week in de gaten.
  Tot en met gisteren 2 zetels er bij gepeild, die er vandaag spontaan vanaf zijn gegaan.

  Zijn hier belangen gaande om de werkelijke peiling af te zwakken en wie zitten daar achter?

  1. nick

   Klopt, ik was ook benieuwd want de PVV had er zeker 2 zetels bij dus 39 en de VVD minstens een er af! Dus nu 18. De rest bleef ongeveer hetzelfde. Weet niet hoe die thermometer werkt maar hij staat op de site van de hond en je kan dus kijken wat er gaande is….
   Waarom vraagt De Hond je de peiling in te vullen en veranderd er vervolgens niets aan, dat is dus manipulatie, zoals gewoonlijk.

  2. Gielah

   Ik heb al eerder op Twitter geschreven: ” Vanaf wélk virtueel zetelaantal voor de PVV zal Maurice de Hond ophouden met zijn wekelijkse peiling?”
   Deze week dacht men aan alle kanten al aan 43 zetels voor de PVV… wat nóg weinig is… gezien de mateloze ellende die over ons gebracht wordt door partijen die zichzelf… god-betere-het… constructiéve partijen noemen.

   Wij mogen kennelijk niet weten hóe hard de steun voor de EU-volgers afbrokkelt.
   De uitzending van Buitenhof daarnet leek wel op een EU-propaganda kanaal!
   Die waanzinnige Verhofstadt zat daar weer te ijlen… álles was fout aan de EU… riep hij…. zonder ook maar één keer te melden dat dit ook niet anders kán…
   als je een dictatuur vestigt zonder de mening van de burgers in de betreffende landen daarover te laten beslissen en kiezen…
   en toen Marcia Luyten ( wat is dat vrouwtje onderworpen en braaf…) op een gegeven moment de naam van meneer Wilders noemde…
   en hij daar pijnlijk bij keek en zei dat hij dat geen gelúkkige vergelijking vond…
   zei die dame potjandorie, dat ZIJ DAT KON BEGRIJPEN.

   Ik viel zowat van mijn stoel af!
   Dat zéi ze zomaar.
   Zit een dictator met grootheidswaanzin stroop om de mond te smeren en kan dan begrijpen dat deze figuur liever niet met meneer Wilders vergeleken wenst te worden!

   Nu… ik acht die vergelijking er óók een tussen volstrekt onvergelijkbare grootheden, maar dan in dié zin… dat een Verhofstadt nooit in één adem met de dappere, integere vaderlandslievende Wilders genoemd zou moeten worden.

   Alleen was dat niét de insteek van vrouwtje Luyten.

   Toen daarna ook nog Hirsch Ballin op mocht komen draven, die het pruimenmondje mond vol had over ‘mensen die voor hun léven vluchten’…
   was de maat voor mij wel weer vol.
   Op Twitter schreef iemand: ” Ik dacht…: wanneer komen Melkert en Demmink aanschuiven?”

   De slangenkuil geniét kennelijk van deze zelf-bedachte en zelf-aangerichte ramp!

   1. halo1

    Laat u zich toch niet zo opfokken.. zie het als amusement en trek zelf uw conclusies.. leuk is b.v. dat men zich steeds meer in nauwe bochten moet wringen om die EU..want daarvan is die vluchtelingen-instroom natuurlijk een gevolg..te verkopen. Ik vind b.v. die Marcia toch goed…hoewel oneens met haar. Sterkte ermee!

   2. toetssteen

    @Gielah
    Blij dat ik het niet gezien heb, had ook geen trek de livestream te bekijken. Uw verslag maakt me duidelijk dat dat een heel wijs besluit was.
    Overigens dank voor de beknopte samenvatting, die meer dan genoeg is om de rest zelf in te kunnen vullen.

 8. Daniel

  Tim Engelbart maakt leuke grapjes.

  ‘Geert Wilders ligt op stoom bij een zeilwedstrijd!’

  Geert zou zeggen: “Het moet niet gekker worden met Tim.”

 9. nick

  Wat zullen ze een spijt hebben, al die kiezers die toen in de manipulaties van de propaganda machine (media) zijn getrapt, dat zal ze nu niet snel weer overkomen…hoop ik.

  Bekijk het staatje met het verschil tussen toen en nu! Veelzeggend!
  VVD – 22
  PvdA- 28
  PVV + 22

  VVD en PvdA zijn de twee partijen die verliezen en niet gering, denkelijk is het nog veel erger en de rest, werkelijk alle partijen, boeken winst in zetels. Dit kabinet heeft geen grond van bestaan meer. Ze plakken zich vast terwijl ze weten niet meer legitiem te zijn.

  Kiezers laat je niet weer een rad voor ogen draaien! Indien je toen je hart had gevolgd en niet in de bedachte manipulatie van VVD en PvdA was getrapt hadden we in ieder geval niet deze walgelijke coalitie gehad.

  Laat dit een les zijn, nooit meer vergeten dat je op je intuitie moet vertrouwen, ook bij verkiezingen, zeker bij verkiezingen want niets is zo gemanipuleerd en met zoveel leugens omgeven. De waarheid kan hard klinken en grof zijn maar geef toe aan wat je werkelijk denk en niet op wat de buurman/ media beweerd.

 10. halo1

  Weet iemand of Brouwenstein nu echt weg is?….anders haden we met dit onderwerp nu al op 100 reacties gestaan..

  1. toetssteen

   @halo 1
   Reacties? Nou meer reacties op oeverloos gezuig. Maar heb je zelf ook nog een mening over deze politieke ontwikkeling?

   1. halo1

    Jullie lieten je toch ook vaaak wel een beetje erg opfokken Toets, hij was de beroerdste niet..zulke meningen als de zijne heeft de helft van NL. Ik hoop nog steeds op verdere “orbanisering”” van NL..rechts moet uit dat verdomhoekje..links moet de verdediging in.. en dat gaat goed!

    1. toetssteen

     @Halo 1
     Jullie? Wie is ‘ jullie’ ? Jullie is een veralgemenisering.

     Maar met de Orbanisering ben ik het roerend eens. Nu uit die EU, Rotterdam blijft op dezelfde plaats, met dezelfde grote diepgang die nog Antwerpen laat staan Hamburg waar kunnen maken. Ik bedoel 13 meter diep (Rotterdam 40 meter) en dan moet je ook nog eens 110km Duitsland in varen. Nou dat gaat hem echt niet worden. De handel zal dus gewoon via Rotterdam binnenkomen, geld is nu eenmaal geld en kent geen principes.

     1. Julius

      Toets, mevrouw Gielah spreekt hier altijd over “wij”. En daar hoor jij ook bij. Dus “jullie” zijn het clubje van wijze Gielah.

      Beetje open deur vraag. Of had je dat écht niet door?

      Beetje dom dan.

 11. Anneke

  Misschien wint hij de zeilwedstijd, maar de winst kan hij niet verzilveren, want geen enkele partij wil met deze man samenwerken.

  1. Noordermiede

   Hoogste percentage mannen, vrouwen, jongeren, ouderen en bijna 1/3 van de 35-50 jarigen (de ruggengraat en de bikkels van onze maatschappij) stemt op de PVV.

   De afgelopen 6 weken heeft ruim een miljoen potentiële VVD en SP kiezers de overstap gemaakt naar de PVV. Vanwege het gedraai van Halbe Zijlstra en de saaie dorpsonderwijzer uit Boxmeer, die geen debat kan winnen in en buiten de Tweede Kamer. Verder kan alles vloeibaar worden in de politiek als Wilders veruit de grootste politieke familie van het land gaat worden. We zien het schuiven van partijen en politici na de historische uitslagen van “PVV” partijen in Zwitserland en Hongarije, de opkomst van AfD in Duitsland en het begin van het einde van Frau Merkel. Opvallend verder de grote populariteit van Marine Le Pen in Frankrijk, wie weet de volgende president van Frankrijk, tevens de bondgenoot van Geert Wilders.

   Volgend jaar geen saai jaar met het Minder proces tegen Geert Wilders,het Ukraïne referendum, met de exodus uit het Midden-Oosten, gaat hij vol op het orgel tegen het kartel van EU regentenpartijen VVD, CDA, PvdA en D66.

 12. Wieb

  Hoop dat hij eens premier gaat worden. We hebben hem alleen nog maar zien gedogen. Zelfs toen kon hij zijn beloftes niet waarmaken. Het enig dat hij doet is roeptoeteren, vergelijkbaar met mijn dochter van 6. “Grenzen moeten dicht, grenzen moeten dicht papa”. Ja maar schat, het is onze eigen schuld. Wij hebben dictators gesteund om de olie.(Vooral de ex partij van Wilders, VVD). “Maar papa, grenzen moeten dicht, grenzen moeten dicht”. Tijd dat Wilders opstapt. Hij is als puber in de kamer gekomen, hoort bij het meubilair. Had hij daar ooit niet iets over gezegd, die PvdA kamerleden die aan het pluche geplakt zaten?

 13. Nog1

  Als Wilders 76 zetels achter zich weet te krijgen wordt hij premier. Dat zal hij niet op eigen kracht halen, daarvoor heeft hij tenminste twee of drie andere partijen voor nodig.

  En dat is een beetje het probleem. Sinds het gedoogkabinet is Wilders behoorlijk geradicaliseerd, bv wat zijn internationale partners betreft. Vroeger hield hij zich verre van crypto-frascisten uit Italië en Frankrijk, tegenwoordig zit de PVV in dezelfde fractie als die sieg-heilende Italiaan van Lega Norte.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.