Regering Turkije verbiedt mediaberichten over aanslag Ankara

Geen categorieokt 16 2015, 19:00
De regering geleid door de islamistische AK Parti van president Recep Tayyip Erdogan en premier Ahmet Davutoglu heeft een ban doen uitgaan met betrekking tot mediaberichten over de recente aanslag in Ankara. Daarbij kwamen vele tientallen onschuldige burgers om het leven. Hoewel aanhangers van de AKP onmiddellijk naar de PKK wezen, werd al snel duidelijk dat ISIS er waarschijnlijk achter zit. Op het moment dat daar meer berichten over naar buiten kwamen kwam de regering opeens met het verbod.
De islamistische regering van Turkije, geleid door de AKP van president Recep Tayyip Erdogan, heeft - met behulp van een vriendelijke rechter - media verboden om berichten naar buiten te brengen over het onderzoek naar de terroristische aanslag in Ankara. Het verbod betekent dat Turkse media alleen op straffe van een forse boete informatie naar buiten kunnen brengen over de verschrikkelijke aanslag waarbij bijna 100 mensen om het leven kwamen.
De leider van de Koerdische politieke partij de HDP, Selahattin Demirtaş, heeft gisteren agressief gereageerd op het verbod. In een persconferentie voor het kantoor van zijn partij vertelde hij journalisten dat het bewijst dat de aanslag het gevolg was van een samenwerking tussen ISIS en de Turkse regering zelf.

"Als er zelfs maar een kans was van één op het miljoen dat de PKK achter deze aanslag zat zou de regering alle media verplichten om erover te berichten. Dit bewijst dat ISIS én de Turkse regering samen achter de aanslag zitten."

Hij ging verder:

"Wat probeert de premier te verbergen? Iedereen moet in staat zijn om zijn gedachten te delen. Denken ze dat ze de waarheid op deze manier kunnen begraven? Wij zijn geschokt. Mensen weten al wat er echt gebeurd is, dus stel ze in staat om hun mening te verkondigen."

Op 14 oktober - twee dagen geleden - verbood een rechtbank het voor media om nieuwsberichten, kritiek, opiniestukken" en andersoortige artikelen, video's en dergelijke naar buiten te brengen over de aanslag die op 10 oktober plaatsvond, zes dagen gelden. Alle Turkse media zijn op de hoogte gebracht van de uitspraak, waarmee het de meest drastische beperking van de vrijheid van meningsuiting ooit is in Turkije.
Kort na de aanslag zeiden veel critici van de AKP al dat ze ervan overtuigd waren dat de Turkse regering zelf - met hulp van ISIS - achter de aanslag zat. Hoewel daar geen bewijs voor is, is het wel bekend dat de Turkse regering terroristische groeperingen steunde die tegen Assad vochten. Ook zeiden tegenstanders van de islamistische overheid dat de Turkse inlichtingendienst de MIT er om bekendstaat dat het op de hoogte is van bijna alles wat er in Turkije gebeurt, en dat het buitengewoon merkwaardig was dat twee ISIS-terroristen blijkbaar aan de aandacht waren ontsnapt. Demirtaş is het daar duidelijk mee eens en heeft er behoorlijk controversiële conclusies uit getrokken.
Of die conclusies waar zijn of niet, één ding is duidelijk: de spanningen lopen razendsnel op in Turkije. Koerden en de regerende AKP staan nu lijnrecht tegenover elkaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten