Verenigd Koninkrijk gaf Guantanamo Bay gevangene 1,3 miljoen euro. Nu is hij gevlucht naar ISIS-gebied

Geen categorieokt 10 2015, 21:00
Een terrorismeverdachte die 1 miljoen pond (1,3 miljoen euro) kreeg van de Britse overheid nadat hij vrijgelaten werd uit Guantanamo Bay heeft zich aangesloten bij ISIS.
Islam-bekeerling Jamal al-Harith kreeg het forse bedrag toegekend nadat hij vrijgelaten was uit het Amerikaanse strafkamp voor terroristen. In 2002 was hij gevangen genomen in Afghanistan, waar hij zich volgens de Amerikanen had aangesloten bij de Taliban.
Twee jaar later werd hij echter vrijgelaten. Dit doordat oud-premier Tony Blair er continu op aandrong bij zijn Amerikaanse bondgenoten om Al-Harith te laten gaan en uiteindelijk zijn zin kreeg.
Tijdens en na zijn gevangenschap hield Al-Harith vol dat hij onschuld was. Hij zou gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn geweest. Later begon hij dan ook een rechtszaak tegen de Britse overheid: hij eiste compensatie omdat hij tijdens zijn gevangenschap slecht behandeld was.
Nu blijkt dat hij anderhalf jaar geleden naar Syrië is gereisd en zich daar heeft aangesloten bij ISIS. Sindsdien vecht hij voor de radicale islamitische groepering. Zijn recente avonturen kwamen aan het licht nadat de Britse vrouw Shukee Begum vorige maand uit door ISIS-bezet gebied ontsnapte en - samen met haar kinderen - terugkeerde in Groot-Brittannië. Zij is Al-Hariths vrouw en was naar Syrië afgereisd om hem ervan te overtuigen terug te keren naar huis.
Deze zaak heeft voor behoorlijk wat onrust gezorgd in Groot-Brittannië. Critici vragen zich af wat de Britse overheid aan Syriëgangers doet; Al-Harith was een bekende van de inlichtingendiensten en had dus nooit naar Syrië mogen afreizen. Toch ontsnapte hij op de één of andere manier aan de aandacht. Het is de meeste experts een raadsel hoe dat kon gebeuren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten