VNL: 'Geen islamitische eedaflegging voor militairen'

Geen categorieokt 12 2015, 13:00
VNL is niet te spreken over een aanstaande militaire ceremonie waarbij 18 Militairen (8 onderofficieren en 10 soldaten) van het Regiment Bevoorradings- en Transporttroepen een eed afleggen op Allah.
In een bericht op haar website laat de gemeente Soest weten dat er binnenkort een redelijke controversiële ceremonie zal plaatsvinden. 18 militairen - waarvan 8 onderofficieren en 10 soldaten - zullen dan namelijk de militaire eed afleggen door op Allah te zweren.
Belangstellende inwoners van de gemeente Soest en Soesterberg zijn van harte welkom om de ceremonie voor het gemeentehuis te bekijken. De ceremonie begint om 09.50 uur. Met deze openbare ceremonie laat de Koninklijke Landmacht zien dat ze een belangrijk onderdeel is van de Nederlandse samenleving en een interessante werkgever is. Ook geeft de ceremonie de sterke verbondenheid aan tussen het regiment en de gemeente Soest. De zetel en het monument van het regiment bevinden zich beiden op de Du Moulinkazerne in Soesterberg.
De eed, belofte of betuiging aan Allah wordt afgelegd op het vaandel van het Regiment Bevoorradings- en Transporttroepen. Deze eed is van groot belang in het leven van een militair: hij (of zij) maakt er namelijk mee duidelijk dat hij zijn trouw belooft aan de Nederlandse staat en, specifieker, ons leger. Dat gebeurt traditiegetrouw in het bijzijn van vrienden, familieleden en andere militairen. Nu zal dat dus niet anders zijn. De enige verandering is dat de militairen hun eed nu op Allah zweren.
De politieke partij VoorNederland (VNL) van Joram van Klaveren en Bram Moszkowicz is daar niet blij mee. De klassiekliberalen vinden dat de militaire eed gelijk moet worden getrokken met de eed de politieagenten en rijksambtenaren. Daartoe hebben zij Kamervragen ingediend bij de minister van Defensie:
1. Bent u bekend met het bericht 'Openbare militaire beëdiging voor het gemeentehuis Soest'?
2. Bent u het met onze fractie eens dat het zweren op Allah door militairen een verkeerde ontwikkeling is? Zo neen, waarom niet?
3. In hoeverre deelt u de visie van onze fractie dat militairen, evenals politiemedewerkers en Rijksambtenaren, niet de mogelijkheid zouden moeten hebben om een islamitische eed af te leggen?
4. Welke maatregelen bent u voornemens te treffen om de militaire eedaflegging gelijk te trekken aan die van politie en Rijksambtenaren?
Wat vind jij van deze bijzonder eed? Moeten islamitische militairen in staat zijn om een eed af te leggen op Allah of niet?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten