Wilders gelooft nog altijd in een coalitie met de PVV

Geen categorieokt 31 2015, 16:00
PVV-leider Geert Wilders is ervan overtuigd dat de andere partijen in de Tweede Kamer wel degelijk een coalitie aan willen gaan met zijn partij. De enige voorwaarde? De PVV moet dan wel de grootste - of tenminste één van de grootste - partij(en) van het land worden.
Eerder deze week liet CDA-fractieleider in de Tweede Kamer Sybrand Buma weten dat hij niet van zins is om samen met de PVV in een coalitie te gaan zitten, ook niet als die partij een macht om rekening te houden mee wordt. De reden is dat Wilders in zijn optiek gewoon niet vertrouwd kan worden, dat zou de PVV'er bewezen hebben tijdens Rutte I, toen Wilders de regering liet vallen omdat hij niet wilde bezuinigen - wat CDA en VVD wel wilden.
Daar komt bij dat Buma serieus moeite heeft met Wilders' gedrag in de Kamer en erbuiten. Niet zo gek, aangezien Wilders aangeklaagd wordt voor zijn 'minder, minder, minder Marokkanen' uitspraak en echt het risico loopt om veroordeeld te worden wegens groepsbelediging en zelfs wegens discriminatie.
Volgens Wilders zelf meent Buma het allemaal niet zo. Als zijn partij bij de volgende verkiezingen groot wordt zal het CDA echt wel zaken doen met de PVV. Letterlijk zegt hij daar het volgende over:

"Partijen als het CDA verkopen hun moeder nog voor de macht."

Als hij het CDA ervan wil overtuigen om werkelijk zaken met hem te doen zou Wilders er verstandig aan doen om zijn denkbeelden iets anders te verwoorden. Je zou immers kunnen stellen dat Wilders er op deze manier voor zorgt dat het CDA niet kán toegeven aan de wensen van Wilders, omdat de partij zichzelf dan - door Wilders' woorden - neerzet als een principeloze partij.
Overigens wil VVD-fractieleider Halbe Zijlstra ook geen zaken doen met de PVV, in ieder geval niet tot Wilders zijn 'minder, minder, minder' uitspraak terugneemt. De PVV'er zegt daar absoluut geen trek in te hebben, wat de kans nog kleiner maakt dat hij ooit een samenwerkingsverband zal aangaan met een andere partij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten