1 van de daders Parijs werd al lange tijd in de gaten gehouden door veiligheidsdiensten

Geen categorienov 15 2015, 11:00
Eén van de terroristen die vrijdagavond een bloedbad aanrichtte in Parijs, Omar Ismail Mostefai, was al langer een bekende van de inlichtingendiensten.
Volgens Elsevier werd Mostefai al een tijdlang in de gaten gehouden. Het magazine baseert zich op berichten in de Franse krant Le Monde.
Mostefai stond al sinds 2010 bekend als een radicale moslim, wat dan ook de reden is dat de inlichtingendiensten hem vanaf dat jaar in de gaten hielden. Ongelooflijk genoeg hadden de autoriteiten desondanks niet door dat hij deel uitmaakte van een terroristische groepering die plannen had om aanslagen te plegen.
Deze dader werd uiteindelijk achteraf geïdentificeerd op basis van vingerafdrukken. Hij kwam zelf namelijk ook om het leven tijdens de aanslag: hij was één van de aanwezige zelfmoordterroristen. Zijn vingerafdrukken stonden in het bestand omdat hij tussen 2004 en 2010 veroordeeld is wegens tenminste 8 misdrijven.
Hoewel Mostefai geboren was in Courcouronnes (een voorstad van Parijs) komen zijn ouders uit Algerije. Hij woonde tot de aanslagen in Chartes, een plaatsje op een uur afstand van Parijs.
Volgens Le Monde proberen de Franse autoriteiten nu te achterhalen of Mostefai in 2013 of 2014 enkele maanden in ISIS zat. Ze achten het zeer wel mogelijk dat hij daar meevocht met ISIS. Ondertussen zijn z'n vader en broer ook opgepakt, alsmede vier andere familieleden. De Fransen gaan er blijkbaar dus vanuit dat het één grote radicale familie is.
Of niet, natuurlijk. Zijn broer meldde zich namelijk zelf op het politiebureau. Hij was stomverbaasd en behoorlijk aangeslagen dat zijn broer één van de aanslagplegers was; volgens Le Monde hadden de twee al een paar jaar geen enkel contact met elkaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten