Arabische anti-ISIS activisten vermoord en onthoofd in Turkije

Geen categorienov 02 2015, 13:00
Twee Arabische anti-ISIS activisten, die gevlucht waren naar Turkije in de hoop dat ze zich daar veilig konden inzetten voor een vrij Syrië, zijn afgelopen vrijdag op gruwelijke wijze onthoofd. De slachtoffers werden tientallen keren gestoken door hun aanvallers - leden van ISIS - en vervolgens onthoofd. De hoofdverdachte is waarschijnlijk teruggeslopen naar Syrië, waar hij zich weer bij de terroristische organisatie heeft gevoegd.
De lichamen van de 22-jarige Ibrahim Abdel Qader en zijn maat de 20-jarige Fares Hammadi werden afgelopen vrijdag gevonden in een appartement in het Turkse Sanliurfa. Ibrahim was tientallen keren gestoken (volgens sommige berichten maar liefst 50 keer). Beide mannen waren ook nog eens onthoofd.
De dood van de jonge Syrische mannen heeft voor schokgolven gezorgd in de Syrische vluchtelingengemeenschap in Turkije. Het doel van ISIS was om de vluchtelingen te intimideren en angst aan te jagen, dit in een poging om ervoor te zorgen dat zij geen negatieve informatie meer zouden delen over ISIS. De strategie lijkt in ieder geval deels te werken: veel Syriërs in Turkije zijn nu doodsbang en durven hun mond niet meer open te doen over de vele misdrijven die ISIS begaat in de Syrische gebieden die de organisatie bezet.
Zowel Ibrahim als Fares waren lid van een organisatie genaamd "Raqqa Is Being Slaughtered Silently," oftewel "Raqqa wordt stilzwijgend afgeslacht." Raqqa is de hoofdstad van het Radicaal-Islamitische kalifaat van ISIS. De stad wordt gebruikt als de belangrijkste uitvalsbasis van de organisatie die alles bepaalt wat er daar gebeurt.
[caption id="attachment_123218" align="aligncenter" width="476"]Foto: NBC News. Fares Hammadi links met de man die hem uiteindelijk zou vermoorden: de ISIS-terrorist Tlas Surur. Foto: NBC News. Fares Hammadi links met de man die hem uiteindelijk zou vermoorden: de ISIS-terrorist Tlas Surur.[/caption]
Hoewel ISIS de wereld wil doen geloven dat alles goed gaat in Raqqa, en dat inwoners van die stad het beter hebben dan ooit, is dat allerminst het geval. ISIS' radicale versie van de sharia zorgt er namelijk voor dat hele bevolkingsgroepen onderdrukt en zelfs vermoord worden. Daarnaast gaat het in economisch opzicht ook bepaald niet je van het. Zoals de groep van Ibrahim en Fares duidelijk maakte staan er bijvoorbeeld elke dag lange wachtrijen bij bakkers; er is gewoon niet genoeg brood voor alle inwoners. Dat komt natuurlijk doordat ISIS er een enorme puinhoop van maakt. RIBSS heeft video's gepubliceerd van die lange wachtrijen, met als poging om Arabieren te laten zien dat ISIS absoluut wanstaltig is - niet alleen omdat de groep radicaal-islamitisch is, maar ook omdat ze niet eens voor genoeg voedsel kunnen zorgen.
ISIS is daar allerminst blij mee, wat dan ook de reden is dat Ibrahim en Fares op de dodenlijst van de organisatie stonden.
Het Amerikaanse NBC News heeft onderzocht hoe ISIS de twee dappere activisten uiteindelijk kon opsporen en zelfs kon vermoorden, terwijl ze gevlucht waren naar het zogenaamd veilige Turkije. De conclusie? Een jeugdvriend van Ibrahim meldde zich een paar maanden geleden in Sanliurfa. Hij was in het verleden lid van ISIS, maar overtuigde zijn jeugdvriend ervan dat hij zich afgekeerd had van de terreurclub omdat het a) te vreselijk was en b) diens leiders incompetent waren. Ibrahim probeerde hem te helpen en regelde uiteindelijk zelfs een appartement voor hem in het appartementencomplex waar hij zelf ook woonde.
Dat werd uiteindelijk zijn dood. De 'vriend' was namelijk nog steeds lid van ISIS en was naar Sanliurfa, TUrkije, gekomen om daar te infiltreren en leden van RIBSS te elimineren. Zijn belangrijkste doelwit was Ibrahim zelf. Afgelopen vrijdag deed de vriend waarvoor hij gekomen was; waarschijnlijk met behulp van twee andere ISIS-leden. Ibrahim én zijn mede-activist Fares werden op brute wijze vermoord en onthoofd. Daarna gingen de terroristen meteen weer terug naar Syrië.
De grote vraag is nu hoe het kan dat ISIS-terroristen in alle vrijheid kunnen opereren in Turkije, een land dat lid zegt te zijn van de anti-ISIS coalitie?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten