Cameron dreigt EU met vertrek Verenigd Koninkrijk

De Britse premier wil dat de EU luistert naar de Britse eisen. 

David Cameron publiceert dinsdag een brief aan Donald Tusk, de president van de Europese Raad, waarin hij op krachtige wijze benadrukt dat het EU-lidmaatschap van zijn land niet vanzelfsprekend is. Met de ongewoon scherpe waarschuwing wil Cameron laten weten dat hij serieus is over de Britse eisen:

Als we geen akkoord kunnen bereiken en als er niet naar onze zorgen wordt geluisterd, wat waarschijnlijk niet gebeurt, dan moeten we ons opnieuw afvragen of de Europese Unie goed voor ons is

Cameron heeft de eisen van zijn regering aan de EU nog niet gespecificeerd, maar het zou met name gaan om het aanscherpen van de arbeidsregels voor migranten binnen de Europese Unie. Als het aan Cameron ligt, wordt het vrije verkeer van arbeid dus ingeperkt – in ieder geval voor het Verenigd Koninkrijk. Bovendien zal de premier pleiten voor minder EU-integratie. In plaats daarvan moet het voor individuele lidstaten weer gemakkelijker worden om EU-besluiten te blokkeren.

Het is niet de eerste keer dat Cameron over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk spreekt, maar dat hij het zo krachtig ter discussie stelt, is nog niet eerder voorgekomen. De huidige situatie is onacceptabel, aldus de premier. Hij heeft er vertrouwen in dat er een oplossing kan worden gevonden die zowel voor het Verenigd Koninkrijk als voor de overige 28 lidstaten werkbaar is.

Over twee jaar zal er in het Verenigd Koninkrijk een referendum plaatsvinden over het lidmaatschap van de EU. Naar verwachting zullen Cameron en zijn Conservatieve Partij vóór lidmaatschap van de EU campagne voeren, maar willen ze het referendum gebruiken als stok achter de deur om bij de EU grote hervormingen af te dwingen.

Eerder liet Cameron al weten dat hij een vergelijkbare positie als Noorwegen of Zwitserland niet ziet zitten voor zijn land – die twee landen zijn geen lid van de EU, maar profiteren wel van veel voordelen die lidstaten ook hebben. Volgens Cameron hebben Noorwegen en Zwitserland echter geen invloed op EU-wetgeving. Het Verenigd Koninkrijk moet volgens hem in de EU blijven om invloed uit te oefenen op het beleid van Brussel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. poldi

  Copy & Paste (en zeer lezenswaardig)
  —————————————–
  Gelukkig beginnen de geesten langzaam rijp te worden dat we moeten stoppen met dit dictatoriale gedrocht. De EU verwordt meer en meer tot een monster waar geen enkel controlerend orgaan meer vat op heeft.

  We worden gedwongen om voor tientallen miljarden mee te betalen aan de problemen van andere landen. Geld dat we helemaal niet hebben. Zodra de rente weer gaat stijgen zullen de kosten voor ons exploderen. En niemand die ons zal helpen. Onze enige ‘hoop’ is de ECB die, in een poging de Europese landen met astronomische schulden te helpen met dit piramidespel door te gaan, alle economische principes bij het grofvuil heeft gezet en mede daardoor onze pensioenen langzaam weg vreet.

  Ondertussen is door slechte Europese regelgeving en het verzaken van sommige lidstaten het asielprobleem volstrekt onbeheersbaar geworden. We mogen van Brussel onze grenzen niet eens meer controleren, maar de buitengrenzen zijn zo lek als een mandje. De oplossing van Brussel? Meer Europa!!! Nog meer (ongecontroleerde) macht naar een select groepje technocraten in hun ivoren torens.

  Er wordt vaak het argument gebruikt dat het lidmaatschap van de EU goed is voor Nederland omdat we ‘bij het besluitvormingsproces aan tafel zitten’. Maar zodra het echt ergens over gaat (vluchtelingentop, toegestane CO2 uitstootwaardes die overnight verdubbeld worden) worden we niet eens uitgenodigd. Rutte cs moeten dan net als wij in de krant lezen wat er voor ons besloten is.

  Nederland uit de EU. En laat al die hotemetoten zich maar komen verantwoorden voor het VN tribunaal in Den Haag. Probleem is dat die hotemetoten dat zelf ook wel doorhebben, en er alles aan zullen doen om bijltjesdag te voorkomen. Al moeten ze ons hele continent opblazen, ze zullen op hun plekken blijven zo lang ze kunnen.

  1. JanKorneeldeWit

   @Poldi,

   En zo is het helemaal, copy/pasted of niet, er is geen speld tussen te krijgen. De EU is een transferunie die al jaren geleden als mislukt afgeschreven had moeten worden. Maar de bekende euro-technocraten en hun megalomane foute politieke vrindjes deden er alles aan om de ‘europeaan’ ( zo wil ik niet eens genoemd worden ) een rad voor ogen te draaien. De is lam tsunami waar wij nu mee te maken hebben is koren op hun geo-politieke molen. Het stelt de brusselse ‘polit-bureau’ propaganda machine in staat om de murw en sufgebeukte betaler van het gelag ( euro-burger ) het mes op de keel te zetten en weer met een zielig verhaal de rekening van het wanbeleid te presenteren. Gek he, dat we al weer maanden niets horen over Griekenland…nee de asieligheidszoekertz zijn daarvoor ingeruild…

   Al in de jaren negentig van de vorige eeuw voorzag ik tijdens mijn studie Nederlands Recht samen met een klein groepje de spoken op de weg die nu werkelijkheid zijn geworden. Toen werden wij weggezet als gekken, nu als islamofoben of nog erger…

   Elke dag weer hoop ik dat een van de grotere europese landen de lont aansteekt onder het kruidvat dat toch eens de lucht in moet….

 2. toetssteen

  Niet dreigen maar doen Cameron! En stap meteen uit de NAVO en de VN!

 3. Wachteres

  Natuurlijk wil Cameron in de EU blijven. Dat wisten we al.

  Als het Britse volk verstandig is, dan stemt het massaal op UKIP.

  http://www.bbc.com/news/uk-politics-34352475

  Nigel Farage: EU exit my priority, not UKIP

  UKIP leader Nigel Farage has said his party is not his priority as he dedicates its annual conference to the campaign to leave the EU.

 4. Ruud562

  Die Cameron is net zo’n volksverlakker c.q. volksbedrieger als Buma, Pechtold, Rutte c.s.
  Grote woorden maar als Brussel rept kruipt men in de schulp en geeft ruimschoots toe!
  Daarom: ook Nederland uit de EU, grenzen dicht en eigen volk/samenleving eerst!! Het heeft nu te lang geduurd!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.