Canada gaat mannelijke, alleenstaande Syrische vluchtelingen de toegang tot het land ontzeggen

trudeau-canada
Foto: Premier Trudeau van Canada. © Joseph Morris / Flickr

Om de kans te verkleinen dat ISIS-strijders meereizen met gewone vluchtelingen neemt Canada een ongewone stap.

Alhoewel de meeste Syriërs die de oorlogshaarden in hun thuisland ontvluchten terechtkomen in het Midden-Oosten of Europa, zijn er toch een aantal die de overstap naar Noord-Amerika durven te wagen. Het grootste gedeelte probeert naar de Verenigde Staten te komen, maar een gedeelte probeert in Canada voeten aan de grond te krijgen.

De pasgekozen linkse premier Justin Trudeau zit daar echter niet op te wachten. Hij is bereid om echte vluchtelingen op te vangen, maar wil niet dat terroristen meereizen met de echte Syrische hulpbehoevenden. Daarom heeft hij een opmerkelijk plan om het kaf van het koren te scheiden:

Canada will accept only whole families, lone women or children in its mass resettlement of Syrian refugees, while unaccompanied men – considered a security risk – will be rejected.

Since the Paris attacks of 13 November, a plan by new leader Prime Minister Justin Trudeau to fast-track the intake of 25,000 Syrian refugees by the end of December.

“Everyone agrees that Canada must do more and must welcome 25,000 refugees,” Trudeau said after meeting with provincial leaders late on Monday.

Canada neemt vluchtelingen over van Jordanië, Turkije en Libanon. Maar de conservatieve oppositie ziet niet zoveel in de uitsluiting van alleenstaande mannen. In veel situaties gaat dat bepaalde categorieën oorlogsslachtoffers onnodig hard raken, zo waarschuwt Thomas Mulcair van de New Democratic Party:

“Will a young man, who lost both parents, be excluded from the refugee program?” he said. “Will a gay man who is escaping persecution be excluded? Will a widower who is fleeing Daesh after having seen his family killed be excluded?” he said.

Premier Trudeau zit er hoe dan ook mee in een lastig parket. Hij won de Canadese parlementsverkiezingen vorige maand met onder de belofte om Syrische vluchtelingen onderdak te verschaffen. Maar sinds de aanvallen op Parijs van twee weken geleden is de publieke opinie 180 graden gedraaid, en moest Trudeau wat compromissen sluiten om zijn plan op de rails te krijgen. Het weghouden van alleenstaande Syrische mannen is daar onderdeel van.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

10 reacties

 1.   

  Als Geert Wilders dit zou voorstellen, dan is links Nederland te klein !

  1.   

   Links Nederland is sowieso te klein, beste poldi.

   1.   

    Integendeel. Links Nederland is véél en véél te groot!

 2.   

  Gelijk heeft hij, maar diegene die hij binnen haalt in kampen onderbrengen en wanneer de oorlog voorbij is kunnen ze weer terug. Dat geld voor alle vluchtelingen uit Syrië, alle andere economische vluchtelingen kunnen gelijk terug naar hun eigen land.

 3.   

  Canadees links is kennelijk anders dan Nederlandse links.

  1.   

   @Ni28
   Yep. De VVD zou daar nog voor socialistisch worden versleten. Dat is dan ook de reden waarom (o hilariteit) de term neo liberal hier doorgaat voor zeer rechts, maar de man die de term lanceerde, er socialistisch mee bedoelde. (Was P.C. Roberts).

 4.   

  Groot gelijk. Families vluchten met elkaar. Gezien de bevolkingsaanwas in Syrië lijken me een kind gezinnen een uitzondering.

 5.   

  Goed idee, meer inzicht dan de EU landen

 6.   

  Het kan aan mij liggen… maar ik vind het nogal naief om te denken dat enkel alleenstaande mannen in staat zijn om terreurdaden te plegen…
  Dat zou net zo goed de vader van dat leuke gezinnetje van 8 kindertjes kunnen zijn.. of een radicale moeder, óf dat jochie dat uit dankbaarheid bij aankomst op een Europees station een hartelijke keel-snij-beweging maakt…….
  En nee ik heb er geen vertrouwen in…. maar het klinkt goed voor de goedgelovigen in Canada ( en de rest van de wereld overigens )

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!