CDA en SGP blokkeren vervolging kabinet vanwege asielbeleid

Geen categorienov 25 2015, 13:00
Eerder deed VNL - de partij van Bram Moszkowicz en Joram van Klaveren - aangifte tegen het kabinet om diens asielbeleid. De reden is dat het asielbeleid Nederlandse levens potentieel in gevaar brengt.
VNL deed de aangifte omdat er een wetsvoorstel was om de immuniteit van staatsvertegenwoordigers op te heffen. In 2013 werd dit voorstel gesteund door PvdA, CDA en ChristenUnie. Alleen D66 en VVD waren daar toen op tegen.
VNL ging er daarom vanuit dat het voorstel ook goedgekeurd zou worden door de Eerste Kamer, waardoor het kabinet inderdaad vervolgd kon worden.
Korte tijd na de aangifte mocht de Eerste Kamer zich uitspreken over het wetsvoorstel. Verrassend genoeg stemden CDA en SGP opeens tegen - dit terwijl ze het voorstel steunden in de Tweede Kamer. Daardoor werd het wetsvoorstel verworpen met 38 stemmen tegen en 37 stemmen voor: dat is de kleinst mogelijke marge.
De ene zetel van de Onafhankelijk Senaatsfractie (OSF) gaf daarbij de doorslag, hoewel hetzelfde natuurlijk gezegd kan worden voor de stem van het CDA en de SGP. Als één van die partijen niet gedraaid was, was het voorstel er doorheen gekomen.
Aangezien die partijen draaiden heeft het OM de aangifte van VNL nu niet-ontvankelijk verklaard. Dat is dus geen statement dat het asielbeleid van het kabinet oké is, maar slechts dat het OM er niets aan kan doen omdat het vertegenwoordigers van de staat niet mag en kan vervolgen.
VNL'er Joram van Klaveren is absoluut niet te spreken over de gang van zaken:

"De bizarre draai van het CDA in de Eerste Kamer maakt de vervolging van het kabinet en premier Rutte om het asielbeleid opeens onmogelijk. Die plotselinge draai is niet alleen hoogst opmerkelijk maar ook verdacht. VNL zal vol blijven strijden tegen het ronduit gevaarlijke asielbeleid van dit kabinet. Tussen de tienduizenden asielzoekers in ons land kunnen zich IS-strijders bevinden, met wie we in oorlog zijn. De jihadistische aanslagen in Parijs hebben ons gelijk helaas bewezen."

Het kan niet worden uitgesloten dat de aangifte van VNL ervoor zorgde dat het CDA uiteindelijk draaide.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten