Cruijff: 'We zijn onderweg met mijn ziekte'

Geen categorienov 09 2015, 10:00
Oud-voetballer en topcoach Johan Cruijff schrijft in zijn wekelijkse column voor De Telegraaf dat de behandeling van zijn ziekte - het werd vorige week bekend dat hij kanker heeft - onderweg is.

"Omdat er veel in het voetbal speelt en het nadenken en praten daarover me veel plezier verschaft, kom ik nauwelijks aan piekeren toe."

Cruijff is zijn artsen bijzonder dankbaar omdat ze in zijn ogen bijzonder goed werk doen. Hij schrijft:

"Ook omdat dokters met exceptionele kwaliteiten hun voorbereiding hebben afgerond en er nu een nieuwe weg is ingeslagen. In de wetenschap dat er uitstekend werk is verricht."

Opvallend genoeg schenkt Cruijff alleen aandacht aan zijn ziekte in de laatste paragraaf van zijn column. Voor de rest - ik heb dan over 90% van zijn stuk - praat hij over zijn échte passie: voetbal. In dat opzicht heeft hij, zoals altijd, ook wat interessants te melden. Zijn belangrijkste punt: het gaat nog altijd niet goed bij Ajax, Feyenoord en PSV. Dit komt doordat de opleiding gewoon niet goed genoeg is.

"Daarom ben ik ook zo kritisch richting Ajax. Simpelweg, omdat de club qua voetbal leidend is in Nederland. Met Feyenoord en PSV. Als die drie functioneren, dan functioneert de rest ook. Dus moet juist bij die clubs de basis goed zijn. Wat dat betreft spreken de uitvoering en resultaten in Europa boekdelen. Bij de meeste wedstrijden kom je in de problemen, simpelweg omdat ons talent daar technisch, tactisch, fysiek en mentaal onvoldoende op voorbereid is."

Jaren geleden nam Cruijff feitelijk de macht over bij Ajax. Samen met andere oud-topvoetballers zette hij toen een heel nieuw systeem op, dat geleid werd en wordt door mensen als Jonk en Bergkamp. Vooralsnog is Cruijff echter niet te spreken over de resultaten. Dit komt niet zo zeer doordat de gedachte achter het nieuwe systeem slecht is, maar omdat het gewoon heel veel tijd en energie kost om het weer op de rails te krijgen.
Daarbij benadrukt Cruijff maar weer eens dat het niet om zijn plan gaat, maar dat zijn ideeën gebaseerd zijn op de algemene uitgangspunten van het topvoetbal. De basisprincipes van voetbal moeten gewoon goed uitgevoerd worden. Als dat gebeurt komt het - daar is hij van overtuigd - uiteindelijk wel goed. Alleen moet Ajax - en PSV, en Feyenoord - daar dan wel aan vasthouden.
Wat vind jij van Cruijffs visie op de problemen bij Nederlandse topclubs? Wentelt hij de verantwoordelijkheid van de stand van zaken te gemakkelijk van zich af of heeft hij een punt dat het 'plan Cruijff' feitelijk gewoon een algemeen plan is, en dat Ajax de fout ingaat door zich niet goed aan het plan te houden. Met andere woorden, door niet terug te gaan naar de basis?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten