D66: premier Rutte chanteert ons

Geen categorienov 21 2015, 18:00
D66 is niet te spreken over recente uitspraken van premier Mark Rutte.
Die zei onlangs namelijk dat Nederlanders er verstandig aan doen om alvast geld opzij te zetten als het belastingplan van het kabinet niet wordt aangenomen door de Eerste en/of Tweede Kamer. In dat geval, zegt hij, zouden zij namelijk weleens geconfronteerd kunnen worden met extra kosten; kosten waar de meeste Nederlanders geen rekening mee houden.
D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt dat een beetje vreemd. Sterker nog, hij vindt het volstrekt onacceptabel dat de premier dit soort uitspraken doet. Volgens de groene liberaal is het niets meer of minder dan "politieke chantage" en "een hele rare oproep."
Dat zei de Democraat vandaag in het NPO Radio1-programma Kamerbreed.
Eerder liet D66 weten dat het de belastingplannen van het kabinet niet kon en zou steunen. De reden: volgens de liberalen is het niet ambitieus genoeg, creëert het plan van de regering niet voldoende banen, kost het te veel, en vindt er weinig tot geen 'vergroening' plaats. Het is duidelijk dat premier Rutte zijn positie nu gebruikt om druk op de oppositiepartijen te zetten in de hoop dat volkswoede ervoor zorgt dat zij alsnog overstag gaan en zijn plan tóch nog steunen.
Gezien de boze reactie van D66 is de kans dat deze strategie effectief blijkt te zijn vrij klein. Rutte zal er dus rekening mee moeten houden dat het regeringsplan gewoon sneuvelt... en hij en de PvdA nadien nog een keer om de tafel kunnen zitten met de oppositiepartijen om alsnog tot een akkoord te komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten