Deze vluchteling moest alles achterlaten in Syrië. Maar in West-Europa geeft hij uit dankbaarheid iets terug

Geen categorienov 26 2015, 13:00
Deze vluchteling kon niet dankbaarder zijn voor het onderdak dat Europeanen hem aanboden. Maar hij doet heel graag iets terug.
Deze man heet Alex Assali. Maar Alex de hartverwarmende vluchteling zou je hem ook kunnen noemen, want zoals zovelen moest hij in Syrië huis en haard achtergelaten en zijn familie vaarwel zeggen. Hij moest daar echter vrezen naar z'n leven, dus vluchtte hij naar Europa waar hij nu relatief veilig bestaan heeft kunnen opbouwen.
Als dank daarvoor doet hij nu echter iets terug. Hij heeft niet veel hier, maar toch probeert Alex te doen wat hij kan. En dus heeft hij een eigen stalletje getimmerd, en deelt daar nu soep, rijst en brood uit aan de daklozen van Berlijn:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207801570941957&set=a.2040224689974.2123520.1375007961&type=3
Sinds augustus is hij druk bezig met alle kraampjes die hij gemaakt heeft: in totaal geeft hij inmiddels al meer dan 100 daklozen dagelijks een warme maaltijd. Op enkele A4'tjes die voor Alex' karakteristieke kraampjes hangen, legt hij uit wat hij doet:

"Ons doel is om iets terug te geven aan de mensen die ons geholpen hebben. Wij zijn niet alleen consumenten, maar wij zijn mensen die onze naasten liefhebben. Wij willen een positief deel zijn van de Duitse gemeenschap. Wij willen één hand zijn (als Syrische en Duitse burgers) om anderen te helpen, en onszelf te helpen."

Alex is in Berlijn nu een bekend onderdeel van het straatbeeld, en hij heeft inmiddels al vele bewonderaars. Een vriendin van hem - Tabea Bü - spreekt vol lof over hem:

"Ook al heeft hij niet veel, hij gaat de straat op en deelt voedsel uit aan de daklozen."

Alex is namelijk niet een vluchteling, maar Alex is ook een mens dat heel veel om anderen geeft. Is dat niet prachtig?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten