Dit zieke meisje had geen kans op overleven - totdat deze man bijsprong

Geen categorienov 13 2015, 13:00
Er leek geen hoop te zijn voor Eliza, een 4-jarig meisje met een zeer aggresieve aandoening.
Eliza O'Neil kreeg in 2014 een diagnose die hartverscheurend was voor haar ouders: het meisje zou het Sanfilippo-syndroom hebben, een aandoening die uiteindelijk vrijwel altijd dodelijk is. De website SavingEliza.com, opgezet om Eliza te helpen, legt uit wat het syndroom doet:

Eliza en andere kinderen met deze ziekte missen een essentieel enzym dat de normale werking van cellen in het lichaam hoort te regelen. In de loop der tijd bouwt zich een giftige stof, genaamd heparansulfaat, op in hun brein en lichaam. Dit leidt tot ernstige afwijkingen en de dood, nog voor hun tienertijd. Deze ziekte komt voor bij beide geslachten, alle rassen, in alle landen en alle continenten. Het is overal, en de wereld moet dit weten.

De website heeft echter niet alleen tot doel om de wereld bekend te maken met de aandoening. Er was namelijk wel een manier waarop Eliza eventueel gered zou kunnen worden. Een kliniek was bezig met de ontwikkeling van een nieuwe gen-therapie die, indien op tijd toegepast, het kind zou kunnen redden. Er zat alleen één heel groot probleem hieraan: de kliniek had niet genoeg geld om de therapie in de praktijk toe te passen. Er was bijna 2 miljoen dollar nodig om Eliza een kans te geven op een normaal leven.
De ouders van het zieke meisje konden dit zelf onmogelijk betalen, waarna ze besloten de website op te zetten. Hierop wordt gevraagd om te doneren, want zoals ze zelf zeggen: "wat zou jij doen als het enige wat tussen jou en je kind stond, geld was?" De actie werd een succes, en binnen een jaar werd er al meer dan een miljoen dollar binnengehaald. Dit was echter nog niet genoeg om de behandeling te betalen.
[caption id="attachment_124143" align="alignnone" width="540"]Eliza, een "ontzettend gelukkig kind". Foto: Youtube / SavingEliza Eliza, een "ontzettend blij kind". Foto: Youtube / SavingEliza[/caption]
Maar toen kwam er een zeer, zeer onverwacht bericht binnen uit Houston, Texas. Een Texaanse zakenman daar had de actie een tijd lang gevolgd, en had besloten dat hij de plicht had om te helpen. Hij beloofde dat hij elke dollar die binnenkwam vanaf nu zou verdubbelen, zodat het benodigde geld nog sneller zou kunnen worden ingezameld. De man vertelde dat hij zijn bedrijf enkele jaren geleden met flinke winst had verkocht, en dat hij besloten had om elk jaar iets 'belangrijks' te doen. Zijn belangrijke daad voor dit jaar: het helpen van dit meisje.
De ouders van Eliza konden hun oren niet geloven toen de onbekende man hen voor het eerste belde. Maar hij heeft hen geïnspireerd om met het opgehaalde geld en de website ook andere kinderen in dezelfde situatie te helpen. Want: met genoeg wilskracht en hulp van welwillende vreemden, kunnen dit soort dingen mogelijk gemaakt worden. Dat is dan ook de boodschap die de vrijgevige Texaan had voor de wereld:

Let's make it happen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten