Held van de dag: deze Canadees gaf zijn leven in de strijd tegen ISIS

Geen categorienov 05 2015, 16:13
Hij zette alles op alles om de Koerden te helpen, maar werd deze week gedood door een zelfmoordterrorist.
John Robert Gallagher was in veel opzichten een heel normale man. De 32-jarige Canadees studeerde aan York University in Toronto, en diende in het Canadese leger. Maar wat hem pas echt een held maakt, is dat hij dit jaar besloot om naar Syrië te verhuizen. Zijn doel? De Koerden helpen in de strijd tegen ISIS.Screen Shot 2015-11-05 at 15.51.23
De Koerden zijn ISIS' grootste vijand, en de radicaal-islamitische terreurgroep heeft al duizenden Koerden op wrede wijze vermoord. John Robert zag het als zijn missie om het onderdrukte volk te beschermen tegen hun extremistische vijanden. Hij vond dat hij hen het best kon helpen door er zelf heen te gaan, en te vechten voor het Koerdische YPG-leger. Natuurlijk kwam zijn ervaring in de Canadese krijgsmacht daarbij goed van pas.
Deze week kwam er echter een bruut einde aan John Roberts heldenstrijd. Zijn moeder meldde dat op Facebook:

Ik heb gehoord van vertegenwoordigers van de YPG in Syrië en in Londen, en het lijkt erop dat John Robert vandaag is gedood door een zelfmoordterrorrist. Ik heb nog geen details op dit moment. Hij vond dit zo'n belangrijke strijd, en hij is altijd een man van zijn woord geweest die heel sterk geloofde in mensenrechten en rechtvaardigheid. Ik ben heel, heel trots op hem en zijn zussen en ik houden heel veel van hem.

John Robert wordt door Koerden binnen en buiten Syrië gezien als een absolute held. Het is immers niet vanzelfsprekend dat een Canadees zonder Koerdische wortels, die het in zijn eigen land prima voor elkaar heeft, zijn leven op het spel zet om tegen ISIS te vechten. Zijn dood is dan ook aanleiding voor veel respectbetuigingen op sociale media.
Screen Shot 2015-11-05 at 16.05.23
Terwijl John Robert door Koerden alom als een held wordt geëerd, waarschuwt het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken voor de gevaren van het afreizen naar Syrië:

Canadezen die naar Syrië reizen, inclusief diegenen die erheen gaan om zich aan te sluiten bij lokale groepen om in het conflict te vechten, doen dat op hun eigen persoonlijke risico.

anti isis held
De dood van John Robert Gallagher komt op een wrang moment. Terwijl hij als privépersoon met de Koerden meestreed tegen ISIS, besloot de nieuw verkozen Canadese regering onder leiding van de linkse premier Justin Trudeau om het Canadese leger volledig terug te trekken uit de internationale coalitie die tegen de terreurgroep vecht.
John Robert Gallagher besloot om zelf voor de Koerden te gaan vechten. Hij liet zijn comfortabele leven in Canada achter, en zette zich in voor de strijd tegen ISIS. Helaas heeft hij dat met de dood moeten bekopen. Hij is onze held van de dag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten