Heldhaftige hond die in Aghanistan levens redde nu zelf gered

Geen categorienov 27 2015, 11:00
Deze hond redde tijdens de oorlog in Afghanistan vele levens. Nu krijgt ze zelf een welverdiende tweede kans.
Dit is Layka: een Mechelse herdershond die voor het Amerikaanse leger in Afghanistan was gestationeerd. Layka was zeker niet de enige hond die de soldaten aldaar steunde, maar wel eentje met een bijzonder verhaal.
In 2013 werd de eenheid die Layka steunde eropuit gestuurd om een gebouw te onderzoeken waar zich vijandige strijders zouden bevinden. Toen het team aankwam bleek al snel dat er iets niet klopte. Toen ze het gebouw wilden betreden bleek dat het een val was: de strijders wisten op een of andere manier dat de soldaten zouden komen, en vielen hen bij aankomst aan. Layka wist haar team echter te redden, maar wel tegen een hoge prijs: ze werd zelf vier keer in haar voorpoot geraakt door kogels. Uiteindelijk moest deze geamputeerd worden.
Dit weerhield de hond er echter niet van alsnog de strijd voort te zetten. Volgens haar baasje kon ze nog steeds prima aanvallen, ook met drie poten. Maar na een volgend incident moest ze het toch echter rustiger aan gaan doen. Het dier sprong uit een voertuig, en kon door haar missende poot zichzelf niet goed opvangen. Er kwam te veel gewicht op haar andere voorpoot, die daardoor ernstig beschadigd raakte.
De soldaat die verantwoordelijk voor haar was en haar later heeft geadopteerd, Sergeant Julian McDonald, zegt dat dit een ramp was voor de Layka:

Het is een ernstige verwonding omdat ze maar één voorpoot heeft. Ze zette door met die ene poot, en nu is die ook nog eens gewond.

[caption id="attachment_125192" align="aligncenter" width="625"]Layka werkt aan haar herstel. Foto: ABC News Layka werkt aan haar herstel. Foto: ABC News[/caption]
Maar hier eindigde het verhaal gelukkig niet voor de heldhaftige drievoeter. Rebecca Switzer ontmoette de sergeant en Layka op een evenement, en was geraakt door het aangrijpende verhaal van de twee. Ze besloot om het dier de hulp te geven die het verdiende. Ze zette een crowdfundingcampagne op, waarin geld werd gevraagd om Layka te helpen. En dat geld kwam er: binnen no-time hadden vele soldaten die met de hond hadden gediend gulle giften gedaan. Het was zelfs genoeg om een geheel nieuw kunstbeen voor haar aan te maken, waar ze hopelijk weer beter mee zal kunnen lopen.
Op dit moment wordt ze behandeld aan haar andere voorpoot in een dierenziekenhuis. Daar wordt ze zo goed mogelijk verzorgd, om de heldin zo snel mogelijk weer op haar poten te krijgen. Maar ook daarna zal ze het waarschijnlijk welverdiend rustiger aan doen dan vroeger: op haatbaarden jagen zit er hoogstwaarschijnlijk niet meer in.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten