Hij is een wereldberoemde basketballer, en heeft ook hart voor dieren. Hoe hij miljoenen haaien redde, zal je verbazen

Geen categorienov 06 2015, 14:00
Naast zijn overwinningen op het basketbalveld, behaalt hij ook overwinningen voor dieren.
Basketballer Yao Ming heeft een glansrijke basketbalcarrière achter de rug. Met zijn team, de Houston Rockets, wist de boomlange atleet maar liefst vier keer landskampioen van de Verenigde Staten te worden. Uiteraard hield hij daar niet alleen veel eer, maar ook miljoenen dollars aan over.
Je zou misschien verwachten dat Yao Ming, nu hij met pensioen is, lekker van het leven gaat genieten. Met een heerlijke kom Chinese haaienvinnensoep bijvoorbeeld – één van de populairste gerechten in Yao Mings vaderland. Maar daar dacht de gepensioneerde basketballer – die met zijn 2,29 meter ongewoon lang is voor een Chinees – heel anders over.
Haaienvinnensoep veroorzaakt namelijk veel dierenleed. Omdat alleen de vin van de haai wordt gebruikt voor de soep, snijden Chinese vissers de rugvin van de haai af, en gooien het bloedende beest vervolgens gewoon weer terug de zee in. Daar sterft de haai vervolgens een langzame en pijnlijke dood. Hoewel Yao Ming in zijn jeugd dol was op de traditionele soep, stopte hij met het eten ervan toen hij hoorde hoe het gemaakt wordt.
Screen Shot 2015-11-06 at 13.26.53
Hij nam zelfs een commercial op om het eten van de soep te ontmoedigen. Je ziet Yao Ming met een kom soep, maar zodra hij hoort dat er 70 miljoen haaien per jaar worden gedood om de soep te maken, schuift hij de kom vol walging aan de kant. De andere mensen in het restaurant volgen zijn voorbeeld.
[video width="534" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/11/WildAid-PSA-Yao-Ming_-Shark-Fin-Soup-360p.mp4"][/video]
En dat is eigenlijk precies wat er in het echt gebeurde. Tijdens de Olympische spelen van 2008 in Beijing kreeg de campagne van Yao Ming veel aandacht. Een Chinese zakenman was dusdanig onder de indruk, dat hij een lobby startte om te zorgen dat haaienvinnensoep niet langer bij officiële staatsbanketten wordt geserveerd. Ook in Hong Kong en India werd haaienvinnensoep van het menu geschrapt.
Uiteindelijk werd de campagne zo populair in China, dat vijf hotelketens, drie scheepsbedrijven en maar liefst 24 vliegmaatschappijen besloten om te stoppen met het serveren en zelfs het vervoeren van het gerecht. Nu, zeven jaar later, is de consumptie van de soep met meer dan 80 procent afgenomen. Oftewel, dankzij het optreden van Yao Ming zijn er meer dan 56 miljoen haaien van de slacht gered. Wat een held!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten