Koenders: 'Grondtroepen naar ISIS sturen heeft geen zin'

Geen categorienov 19 2015, 9:00
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zegt dat het absoluut geen zin heeft om grondtroepen in te zetten in de strijd tegen ISIS.
Volgens Koenders doet Europa "ongelofelijk veel" om ISIS te verslaan. Daar voegt hij aan toe dat het echter aan het Midden-Oosten is om ISIS uit te schakelen. Het Westen kan daarin helpen, maar meer niet. In dat opzicht vindt Koenders dat Europa al heel veel doet:

"We trainen Irakese militairen en bombarderen met F16's."

Wat betreft de coalitie heeft hij steeds meer hoop dat het uiteindelijk goed komt. Zo noemt hij het een "overwinninkje" dat Rusland, Turkije, Iran en Saudi-Arabië nu met de Verenigde Staten overleggen over wat er moet gebeuren. Toch is er een probleem met die gesprekken: Iran en Rusland steunen Assad. En dat vindt Koenders niet plezant:

"Assad heeft zoveel bloed aan z'n handen dat hij uiteindelijk niet kan aanblijven. (..) Maar bij die gesprekken die we nu over Syrië voeren, is Assad de olifant in de kamer. We weten allemaal dat het een probleem is, maar het gaat nu eerst om iets anders. Een staakt-het-vuren bereiken. En daarna lossen we dat andere probleem wel op."

Met andere woorden, Koenders hoopt dat er eerst een staakt-het-vuren kan worden aangekondigd tussen Assad en de door het westen gesteunde groepen. Daarna moet een groot bondgenootschap ISIS vernietigen. Pas daarna kan er gesproken worden over het einde van het regime van Assad.
Het is mij een raadsel waarom Assad zou opstappen als het allemaal rustig is, maar blijkbaar denkt Koenders daar anders over. Misschien dat hij denkt dat Assad in zijn hard toch een humanist is. Ironisch, maar goed, we zijn niet anders gewend van mensen die de werkelijkheid niet durven erkennen - met andere woorden, politiekcorrecte wensdenkers.
Hoe dan ook, experts zullen het één en ander hebben aan te merken op Koenders' woorden. Steeds meer experts - waaronder leden van westerse inlichtingendiensten en topofficieren in westerse legers - zeggen namelijk dat ISIS alleen verslagen kan worden als er grondtroepen worden gestuurd. Goed gerichte bomaanvallen kunnen ISIS verzwakken, zeggen zij, maar om de groep werkelijk te vernietigen moeten er gewoon grondtroepen worden gestuurd die ISIS-jihadisten kunnen uitschakelen.
Daar komt bij dat Koenders ISIS een probleem van het Midden-Oosten noemt. Blijkbaar is het hem ontgaan dat ISIS afgelopen vrijdag een bloedbad aanrichtte in Parijs. Als hij daar wel van op de hoogte was zou hij namelijk begrijpen dat ISIS ook een groot gevaar vormt voor het Westen en daardoor ook óns probleem is.
Het zijn merkwaardige uitspraken van een minister die pretendeert bijzonder goed geïnformeerd te zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten