Labourleider Jeremy Corbyn zit diep in de problemen: kelderende populariteit en een verloren verkiezing

Geen categorienov 22 2015, 21:00
Het zit de radicaal-linkse voorman van het Britse Labour niet mee. Zijn populariteit zinkt harder dan een blok beton, en nu lijkt hij ook al een verkiezing te gaan verliezen.
In de nasleep van de verschrikkelijke aanslagen in Parijs lijkt aan de overkant van het Kanaal een politieke catastrofe zich te voltrekken voor oppositieleider Jeremy Corbyn. Terwijl Frankrijk klopjacht maakte op terroristen, zette Corbyn zo zijn vraagtekens bij het politiebeleid om gewapende terroristen desnoods dood te schieten.
Het onhandige commentaar leverde de radicale socialist een spectaculaire daling in populariteitscijfers op. Inmiddels heeft 50% van de Britten een negatieve mening over Corbyn, en slechts 22% een positieve mening. Daarmee is 'Jez' de minst populaire politicus van het land (ver achter David Cameron, die juist één van de meest populaire is) en weet een nog net iets betere uitslag te noteren dan de Russische dictator Vladimir Poetin.
Maar Corbyns problemen zijn niet alleen virtueel, maar lijken volgende week ook heel echt te worden. Vorige maand overleed Labour-parlementslid Michael Meacher. Om zijn zetel op te vullen zal een nieuwe verkiezing gehouden moeten worden in zijn kiesdistrict Oldham West & Royton. Deze zogeheten 'by-election' zou een kat in het bakkie moeten zijn voor Labour, omdat de bevolkingssamenstelling in het gebied Labour gunstig gezind is. Maar algemeen houdt men nu al rekening met een gigantische verkiezingsnederlaag:

Senior figures [of the Labour Party] now fear they could even lose Oldham West and Royton, where they are defending a comfortable 14,738 majority.

Alarm bells are ringing in Mr Corbyn’s office after canvassing returns show only HALF of those who voted Labour last May say they will do so in the by-election.

A source said: “The main issue that turns up on the doorstep time and again is the leadership.

Wie de zetel wellicht in de wacht kan slepen op 3 december aanstaande? Niemand minder dan één van de getrouwen van UKIP-leider Nigel Farage:

[Corbyn's] popularity is rock bottom with the huge numbers of white working-class voters in the area – many of whom are flocking to Ukip.

Tory voters there are also turning to Nigel Farage’s anti-EU party, which came second at the general election.

Labour activists fear a collapse of support for them and tactical voting by Conservatives could inflict a humiliating defeat on Mr Corbyn.

Mocht UKIP de zetel in de wacht slepen, dan kan de partij diens parlementaire fractie verdubbelen van één lid naar twee. Ook zou de verloren by-election het begin van het einde kunnen inluiden voor het extreem-linkse leiderschap van Jeremy Corbyn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten